Právě vysíláme

Film o Amy Winehouse je venku. Děj je kritizovaný, volba herečky prý na jedničku

17. dubna 2024 13:17
Film o Amy Winehouse je venku. Děj je kritizovaný, volba herečky prý na jedničku

Biografický snímek Back to Black o Amy Winehouse se do českých kin dostane až v květnu, ovšem v Británii už má za sebou svou premiéru. Reakce na film o mimořádné soulové zpěvačce jsou ovšem různé, a ne příliš pozitivní.

Amy Winehouse zemřela v pouhých 27 letech a zařadila se tak do nechvalně známého „club 27“. Šlo o výjimečnou zpěvačku, která se už v mládí zamilovala do černošské hudby a díky svému mimořádnému nakřáplému hlasu kralovala soulu i jazzu. Svůj život ovšem Amy nezvládla, propadla alkoholu a drogám a v mladém věku zemřela. Fanoušky je ovšem stále braná jako popkulturní ikona.

O životě Amy se natočil výborný stejnojmenný dokument, který ukázal, jaký člověk skutečně zpěvačka byla. O Winehouse rovněž vznikl autobiografický film pod názvem Back to Black, který se v dubnu dostal do britských kin. O režii se postarala režisérka Sam Taylor-Johnson, která natočila i 50 odstínů šedi, po prvních filmovích kritikách a recenzích zůstává otázkou, zda se jednalo o dobrou volbu.

Po uvedení do kin má film na webu Rotten Tomatoes 55% kladných recenzí, což není nijak dobré číslo, ale ani propadák. Mnoho fanoušků filmu vyčítá jeho bulvárnost a dle nich film neukazuje skutečnou osobnost Amy. „Back to Black není jen příšerný film. Je to také film, který zneužívá osobu ve svém středu. Amy Winehouse si nejenže zasloužila víc podpory za života. Zaslouží si také, aby její trauma nebylo proměněno v zábavní produkt,“ stojí například v jedné z recenzí. Na sociálních sítích se i objevily recenze diváků, kterým vadí, že režisérka ve filmu až moc romantizuje vztahy Amy Winehouse a především opěvuje jejího přítele Blaka, který ve skutečnosti Amy přivedl k drogám.

Profimedia

Což ovšem mnozí chválí je volba herečky Marisy Abel, která je prý vynikající. „Silné obsazení, především strhující výkony Marisy Abely, není dost k efektivnímu pokrytí chaosu a tragédie, jež tvoří jádro příběhu této milované umělkyně,“ píše další recenze.

Články, které by tě mohly zajímat