Právě vysíláme

Srdcervoucí série Sobík je hitem Netflixu. Drama o stalkingu vás nenechá chladnými

25. dubna 2024 14:55
Srdcervoucí série Sobík je hitem Netflixu. Drama o stalkingu vás nenechá chladnými

Na Netflix se opět dostala velmi povedená série, která vás nenechá chladnými. Drama Sobík je sondou do života muže, který je obětí stalkerky, avšak sám bojuje s démony a traumatem, který mu komplikuje vlastní bytí.

Richard Gadd je britský spisovatel, autor a komik, který českému publiku není příliš známý. Seriál pod názvem Sobík ho ovšem představuje jako velmi talentovaného umělce, který podle vlastního příběhu natočil působivé, srdcervoucí drama. O své zkušenosti se stalkingem nejdříve napsal divadelní hru, která sklidila velký úspěch. Nyní drama převedl do hrané podoby a natočil krátkou sérii pro Netflix.

Richard se stal obětí starší a poněkud zanedbané ženy, která celá nešťastná dorazila do baru, kde pracoval jako barman. A protože bylo Richardovi ženy líto, pozval ji na drink a pokusil se s ní lehce flirtovat. Právě tím ovšem rozjel kolotoč nebezpečného stalkingu, který záhy přerostl v naprostou posedlost.

 

Martha Richarda půl roku stalkovala. Během tohoto období mu poslala přes 40 tisíc e-mailů, hlasové zprávy v souhrnné délce 350 hodin, 744 tweetů, 46 zpráv na facebooku, 106 stran dopisů, prášky na spaní, vlněnou čepici, pár zbrusu nových boxerek a plyšovou hračku soba. Po celou dobu ho rovněž oslovuje přezdívkou Sobík a Richard se vlastně nikdy nezamýšlí nad tím, z jakého důvodu.

Sobík není jen seriálem o duševně nemocné ženě. Dílo postupně odkrývá i život Richarda a přibližuje jeho trauma z minulosti, které ho stále pronásleduje a ovlivňuje jeho rodinné a milostné vztahy. Především poslední díl pak divákům přiblíží i to, jaký člověk je vlastně Martha a ukáže jeden z možných důvodů toho, proč je její osud tak moc tragický.

Série se během pouhého víkendu vyšplhala do tabulky TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu. V Česku je pak momentálně na 2. místě a reakce na seriál jsou velmi dobré. „Jeden z nejlepších Netflix počinů za hodně dlouhou dobu. A nejlepší na tom je, že když si pouštíte první díl, vůbec ale vůbec netušíte, kam vás tenhle příběh vezme, a jak moc a hluboce vás kopne do míst, do kterých ani nevíte, že je to možné. Vynikající scénář, dialogy, postavy, herecké výkony i režie,“ stojí například v jedné z recenzí na filmovém webu ČSFD.

Články, které by tě mohly zajímat