Právě vysíláme

Taylor Swift znovu šokovala fanoušky. Místo jedné desky vydala rovnou dvojalbum

20. dubna 2024 9:10
Taylor Swift znovu šokovala fanoušky. Místo jedné desky vydala rovnou dvojalbum

Taylor Swift vydala svou jedenáctou desku s názvem The Tortured Poets Department (Oddělení utrápených básníků). Desítky milionů fanoušků po celém světě se nakonec dočkaly dvojalba, na kterém najdou 31 skladeb. Podle recenzí jsou opět velmi osobní a podobně jako u předchozí tvorby jsou ústředním motivem předešlé zpěvaččiny vztahy.

The Tortured Poets Department je venku,“ oznámila Swift na svém instagramovém účtu o půlnoci východoamerického času (06:00 SELČ). Album podle ní zachycuje životní kapitolu, která byla stejnou měrou „úžasná a žalostná“, ovšem nyní je již uzavřená. „A jediné, co pak zbyde, je utrápená poezie,“ uvedla.

Rok a půl od vydání předchozí desky Midnights byl pro dnes 34letou umělkyni plný velkých událostí. Zahájila dvouleté turné The Eras Tour a její stejnojmenný film trhal kasovní rekordy. Stala se osobností roku časopisu Time, její desáté album vyhrálo na cenách Grammy a poprvé se dostala na seznam dolarových miliardářů časopisu Forbes.

Vedle toho loni skončil její vztah s britským hercem Joem Alwynem, který trval šest let. Swift poté začala randit s hráčem amerického fotbalu Travisem Kelcem, s nímž si v únoru mohla vychutnat vítězství jeho klubu Kansas City Chiefs v superbowlu.

Těsně po vydání první části nového alba oznámila, že měla tolik utrápené poezie, že k již známým 16 písním přidává dalších 15. Čerstvé dvojalbum zahrnuje skladby nahrané ve spolupráci s rapperem Post Malonem nebo britskou rockovou kapelou Florence + The Machine a streamovací služba Spotify podle deníku The Guardian oznámila, že překonalo dosavadní rekord v počtu „předuložení“ na platformě.

Magazín Rolling Stone jej označil za možná nejosobnější ze všech desek Swift. „Taylor se stala legendou jako dvorní básnířka mladé lásky. Ale to byly dětské hrátky ve srovnání s dospělým žalem na jejím úchvatném novém albu,“ uvádí.

„Ano, je to album o rozchodu,“ napsala ve své recenzi zpravodajská společnost BBC. Vedle vztahu s Alwyem ale zřejmě tematizuje také události kolem následného krátkého „laškování“ se zpěvákem Mattym Healym, píše The Guardian, podle kterého si Swift na albu bere na mušku kromě expřítelů také slávu a své fanoušky.

Nová deska přichází více než 17 let poté, co se rodačka z Pensylvánie představila svým prvním počinem nahraným v Nashvillu, tedy hlavním městě country hudby. Od tohoto žánru se interpretka postupně odpoutala, zatímco její postavení na popové scéně jen sílilo. Únorovým úspěchem na cenách Grammy překonala americké legendy, jako jsou Frank Sinatra, Paul Simon či Stevie Wonder.

„Téměř 20 let po jejím debutu se zdá, že ji nic nemůže zastavit,“ napsala agentura AFP.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat