Právě vysíláme

RFP 2011: WHITE LIES

29. dubna 2011 0:30
RFP 2011: WHITE LIES

Další kapela v ČR

Rock for People naděluje i po Velikonocích: s novou deskou do Hradce přijedou WHITE LIES

K dosud potvrzeným britským kapelám THE WOMBATS, kteří tento týden vydali nové album This Modern Glitch, projektu Mikea Skinnera THE STREETS nebo sólovému elektro „pařáku“ frontmana Bloc Party KELEHO přibyl na programu festivalu Rock for People další vytříbený kousek – trio WHITE LIES.

Tito miláčkové publika napříč metropolemi a kontinenty sice bazírují na živém hraní, ale skoro čtvrt milionů fanoušků na jejich facebookové fanpage jsou vcelku slušnou vizitkou i čilého on-line marketingu jejich čerstvé desky Ritual. Ať tak či tak, White Lies – hrdí to reprezentanti new wave – si kromě hradeckého Rock for People zahrají v prime timech sledovaných festivalů jako Glastonbury, Reading, nebo Rock Werchter.

Při svém letním, a vlastně kontinuálním celoročním turné představí hlavně zmíněnou nahrávku Ritual, která je podle většího než malého množství recenzentů ještě propracovanější a sehranější než jejich debutové album To Lose My Life z roku 2009. „S White Lies navazujeme na linii loňských Editors či předloňských Arctic Monkeys a Kooks. Nepochybujeme, že v dvojbloku s The Wombats představí reprezentativní výsek současné britské hudební scény,“ říká Michal Thomes z pořádající agentury Ameba Production.

Melancholické melodie White Lies, spojené s novovlnou osmdesátých let a rockově-punkovým espritem, vytvářejí příjemnou atmosférickou hudbu, která se stala velmi emotivní záležitostí. Uronit na jejich koncertě slzu není ostuda, ale projev souznění a empatie! Texty, které tvoří sám basák Charles, vypráví příběhy o šílenství, pomstě, ztrátě, ale i o něze a nesmrtelné milenecké lásce.

O tom, že hudba této britské kapely není jen líbivým odvarem současné doby, svědčí především pozitivní reakce hudebních kritiků, ale také slova bubeníka Jacka Lawrence-Browna, který pro BBC 6 Music uvedl: "Pokud věříte tomu, co děláte a je to dostatečně dobré, pak to snad nemůže nikoho urazit.“ Přitom poměrně dlouho vydání debutu v rozhovorech členové White Lies trousili, že „natočili album plné nepřístupné muziky.“ Vyprodané koncertní šňůry a rostoucí skupiny fanoušků po celém světě záhy ukázaly opak.

White Lies navštíví Českou republiku již potřetí. Poslední, vyprodaný koncert v pražském Lucerna Music Baru provázela skvělá atmosféra i více než vřelý ohlas. V podobném duchu se nesporně ponese i jejich vystoupení na Rock for People, které bude opřené hlavně o poslední desku. A ta je stejným adeptem na zisk mnoha prestižních ocenění, jako tomu bylo u alba To Lose My Life.

 

Více informací o kapele a ukázky z nového alba "Ritual":

 

Živá vystoupení White Lies na YouTube:

White Lies

Do Hradce naopak nedorazí dříve ohlášená formace THE LIKE – dámská rocková skupina z Los Angeles. Po 10letém společném hraní se dle prohlášení managementu hudebnice rozhodly jít každá vlastní cestou.

Letošní Rock for People, na kterém vystoupí na 140 kapel, 20 DJ´s a dvě desítky divadelních souborů a dalších „živých“ projektů, se v hradeckém Festivalparku koná od 2. do 5. července. Vedle zahraničních hvězd v čele s My Chemical Romance, Paramore, Bullet For My Valentine, Pendulum, Sum 41, německých Digitalism nebo The Streets byly potvrzeny i české kapely jako Kryštof (s derniérou aktuálního Kinoturné), Tři sestry, Vypsaná fiXa nebo Chinaski.

Dubnová edice vstupenek na www.ticketsforpeople.cz byla vyprodána. S ohledem na velký zájem pořadatelé uvolnili do prodeje posledních 500 vstupenek za cenu 1.450,- Kč, od 1. 5. poputuje k fanouškům další edice e-ticketů za 1.520 Kč. Vstupenky jsou k dostání i v dalších předprodejních sítích.

Bližší informace na www.rockforpeople.cz nebo www.facebook.com/rockforpeople

Články, které by tě mohly zajímat