Právě vysíláme

15 zajímavostí k filmu CAPTAIN AMERICA: OBČANSKÁ VÁLKA

2. května 2016 18:00
15 zajímavostí k filmu CAPTAIN AMERICA: OBČANSKÁ VÁLKA

Evropa 2 tě zve na dlouho očekávanou marvelkovku CAPTAIN AMERICA: OBČANSKÁ VÁLKA, která jde do českých film tento čtvrtek (5. 5. 2016).

Abys věděl/a, na co se můžeš těšit, máme pro tebe pikošky přímo z natáčení 🙂

  • Aby tvůrci filmu Captain America: Občanská válka mohli jeho příběh přenést na filmová plátna, museli si ujasnit, kteří z Avengerů se stanou členy týmu Captain America a kteří týmu Iron Man. Po pečlivém zvážení se tvůrci filmu rozhodli pro variantu, ve které jsou Sam Wilson, Bucky Barnes, Hawkeye, Ant-Man a Scarlet Witch na Captainově straně, zatímco Black Widow, War Machine, Vision a Black Panther stojí na straně Tonyho Starka.

 

  • Vzhledem k tomu, že se příběh snímku Captain America: Občanská válka odehrává po celém světě, rozhodl se tvůrčí tým usídlit v již ověřených ateliérech Pinewood Atlanta, odkud se v průběhu natáčení štáb vydával do exteriérů v Německu, Rakousku, na Islandu, v Portoriku, Indonésii, Brazílii a ve Velké Británii.

 

  • Kromě ateliérů Pinewood byli tvůrci filmu schopni pro některé scény využít taktéž lokací v okolí Atlanty. Jednou z takových lokací byla velká pustá rokle v centru Atlanty, která posloužila pro natáčení scén z nigerijského Lagosu. Zásluhou týmu pro výběr lokací, výtvarníků a výrobců dekorací byli tvůrci filmu schopni vdechnout zdejšímu prostředí požadovanou atmosféru a díky stovkám statistů se rokle proměnila v rušný Lagos.

 

  • V červnu 2015 bylo na pozemcích ateliérů Pinewood Atlanta zahájeno natáčení prvních scén legendárního souboje Občanské války, v rámci kterého proti sobě stojí dva týmy dříve jednotných Avengerů, z nichž jeden vede Captain America a druhý Tony Stark. Tvůrci filmu této scéně říkali „dvoustrana“, protože připomíná komiksovou ilustraci, která zabírá obě dvě stránky. „Dvoustrana“ je jednou z nejvelkolepějších scén v historii filmů společnosti Marvel a bojuje v ní proti sobě velké množství postav. Celá sekvence se natáčela kamerami IMAX, aby bylo divákům možno poskytnout nezapomenutelný zážitek, který je zcela pohltí.

 

  • Ve filmu se objevuje také jeden z nejmodernějších automobilů na světě, který řídí T’Challa/Black Panther. Tvůrci filmu se obrátili na firmu Audi, která jim pro potřeby natáčení poskytla svůj nejmodernější koncepční vůz. Tento ohromující automobil je vybaven špičkovou technologií, kterou má společnost Audi k dispozici, ale dosud nebyla uvedena do sériové výroby. Až budete film sledovat, dávejte dobrý pozor – jedná se o věci, které nikde jinde neuvidíte.

 

  • Natáčení v Německu bylo nejpříjemnější pro Daniel Brühla, který v Berlíně žije a vlastní zde také restauraci. Natáčení v Berlíně mu umožnilo oplatit svým hereckým kolegům jižanskou pohostinnost, které si užíval v Atlantě, a pozval je do své mexické restaurace, aby si tu společně užili večer plný jídla a zábavy.

 

  • Ve filmu Captain America: Občanská válka do filmového světa společnosti Marvel vstupuje nový superhrdina – T’Challa, jinak též Black Panther, kterého ztvárnil Chadwick Boseman. Tento všemi napjatě očekávaný hrdina nesouhlasí ani s jednou ze stran, které proti sobě v Občanské válce stojí, protože sleduje své vlastní cíle. Black Panther se v roce 2018 objeví ve svém vlastním celovečerním filmu.

 

  • Bojový styl, který Captain America používá, vychází z tradičních bojových umění jako judo, karate, tae-kwon-do a aikido. Black Panther, jeden z nejlepších bojovníků v comicsovém světě společnosti Marvel, ovšem bojuje s větší elegancí a jeho bojový styl je založen na capoeiře, což je brazilské bojové umění, které v sobě kombinuje akrobacii, tanec a hudbu. V jeho bojovém stylu ale najdeme také čínské vlivy, které zprostředkovalo kung-fu.

 

  • Kostým Black Panthera byl pečlivě navržen tak, aby navozoval dojem kočkovité šelmy a jeho zdobení odkazovalo na Afriku. Vzhledem k minimalistické obuvi, která Black Pantherovi pomáhá uniknout odhalení a kostým celkově doplňuje, v sobě nese také prvky ve stylu ninjů.

 

  • Hawkeye se vrací s novými zbraněmi, mezi něž patří například teleskopický obušek pro boj zblízka. Také jeho charakteristický luk doznal jistých změn. Nyní je v souladu s potřebami představitele této role určený pro leváka, je lehčí a lépe se s ním zachází. Hawkeye sám také vypadá trochu jinak, protože tentokrát namísto vesty nosí bundu s dlouhými rukávy, a vrací se k tradičnější fialové barvě.

 

  • Brock Rumlow/Crossbones, kterého ztvárnil Frank Grillo, má nové „sbíjecí“ rukavice, které násobí sílu jeho úderů.

 

  • Anthony Mackie si velice pochvaluje zlepšení, kterých se dočkal jeho oblek Falcona. Teď, když je jeho oblek modernější a elegantnější se cítí více jako člen Avengers, nemluvě o jeho nejoblíbenější změně – sytě červeném zdobení křídel.

 

  • Jelikož je Scarlet Witch nyní plnohodnotnou členkou týmu Avengers, podstoupil kostým Elizabeth Olsen vylepšení, která tuto skutečnost zohledňují. Má nyní kožený kostým superhrdiny s kabátem, který byl navržen s ohledem na maximální pohyblivost.

 

  • I kostým Ant-Mana v podání Paula Rudda se pro film Captain America: Občanská válka dočkal jistých vylepšení. Nový oblek je elegantnější a vypadá moderněji, aby mezi ostatní lépe zapadal. Jeho přilba už není vybavena kabely, které vedou z přední části dozadu, a antény plynule navazují na její spodní část. Regulátor obleku pak postrádá otočný ovadač.

 

  • Když nebylo možno Paula Bettanyho zavěsit tradičním způsobem na lana, používal pro potřeby scén, v nichž se Vision vznáší, vozítko AirBoard. AirBoard je vybaven ovladačem, reagujícím na tlak nohou. Bettany se AirBoard naučil ovládat během několika málo minut a zcela jednoznačně mu byl pro potřeby ztvárnění nadlidského vznášení jeho postavy velkým pomocníkem.

Více o filmu

Články, které by tě mohly zajímat