Právě vysíláme

ČLOVĚK V TÍSNI vyhlásil sbírku SOS ČESKO

2. dubna 2020 18:44
ČLOVĚK V TÍSNI vyhlásil sbírku SOS ČESKO

V reakci na ekonomické dopady vyvolané pandemií koronaviru vyhlásil Člověk v tísni sbírku SOS Česko. Je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, které se ocitají v těžké životní situaci: živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci či lidem, kteří přicházejí o práci. Člověk v tísni chce posílit tým dluhových expertů nebo podpořit poradenské a vzdělávací služby, u kterých se setkává s masivní poptávkou ze strany rodin, učitelů a lidí, kteří se dostávají do problémů.

“Osobně pevně věřím, že je česká společnost silná a současnou krizi překonáme. I tak budou mezi námi lidé, kteří se ocitnou v nouzi a budou urgentně potřebovat pomoc. Proto jsme dnes vyhlásili sbírku SOS Česko na pomoc obětem koronavirové krize,” říká ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

“Chceme podat pomocnou ruku lidem, které současná situace semele, přijdou o práci nebo živnost a hrozí jim propad do neřešitelných dluhů a velké sociální i rodinné problémy. Pomáháme školákům a jejich rodičům, kteří nezvládají domácí on-line výuku. Už teď bojujeme proti hrozbě exekucí a masivního zadlužení lidí a posilujeme naši telefonickou linku pomoci. Vedle toho jednáme s vládou, poslanci i bankami a přicházíme s návrhy, které pomohou systematicky zabránit nárůstu dluhů. Jsme rozhodnuti v nejurgentnějších případech zajišťovat potravinovou pomoc rodinám, které propadnou sítem pomoci státu, sami, ve spolupráci s potravinovými bankami a dalšími organizacemi. A jako vždy chceme být tam, kde budeme schopni smysluplně pomoci,” dodává Šimon Pánek.

Lidé mohou přispívat na konto sbírky SOS Česko 3789 3789/0300

Darovat můžete i platební kartou

Pomáháme lidem ve finanční a dluhové tísni

“Aktuálně plánujeme posílit tým dluhových poradců, protože předpokládáme, že ekonomické důsledky krize uvrhnou část společnosti do neřešitelných dluhů a budou potřebovat konkrétní pomoc,” říká Daniel Hůle s tím, že nově do skupiny zadlužených přibývají krachující živnostníci, samoživitelky, lidé s krátkodobými úvazky a zaměstnanci, kteří přicházejí o práci.

V reakci na epidemii proto Člověk v tísni rozšířil fungování dluhové help linky +420 774 392 950 pro pomoc lidem, kteří se dostávají do dluhové, finanční a existenční tísně. Od počátku krize se počet obsloužených klientů v dluhové lince zvýšil desetinásobně. “V posledních dnech raketově roste počet lidí, kteří potřebují poradit, kde hledat podporu státu, když se informace neustále mění. Potřeba sociálního a finančního poradenství bude v příštích měsících enormní, statisíce lidí budou řešit jak zejména ekonomické dopady překonat. Připravujeme zásadní rozšíření online a následně i osobního poradenství těm, kteří to budou potřebovat,” říká vedoucí dluhového a kariérního poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

“Volá nám mnoho živnostníků, zaměstnanců i matek samoživitelek, kteří se dostávají do neřešitelné situace, s níž si nevědí rady,” uvádí Hůle. Nejvíce řeší výpadky příjmů, nemožnost splácet úvěry a splátky insolvenčním správcům a nemožnost splácet nájem. Jednotlivým případům se věnujeme komplexně a často opakovaně s přihlédnutím k jejich životní situaci, poskytujeme i právní služby a snažíme se klienty orientovat v nárocích na sociální dávky či dávky hmotné nouze.

Tým více než 50 dluhových poradců a právníků poskytuje přímou podporu lidem v insolvenci a zajišťuje i případnou komunikací s insolvenčními správci. Pro dlužníky, kteří se dostávají do platební neschopnosti, připravili vzor návrhu na odklad exekuce.

Expertní tým Člověka v tísni zpracoval a projednává s vládou i poslanci návrhy úprav zákonů, které pokud budou schváleny, přispějí ke snazšímu oddlužení, sníží riziko nových exekucí a přinesou úlevu lidem ekonomicky postiženým epidemií. “Naším cílem je zamezit masivnímu předlužení domácností postižených lidí formou legislativních opatření, vyhlášek a novelizací zákonů, které regulující splátky, úroky a exekuce,” dodává Hůle.

Zdroj: Člověk v tísni

Články, které by tě mohly zajímat