Právě vysíláme

Legendární plavky Tomáše Zástěry vydražil Leoš Mareš za milion, peníze poputují na pomoc rodině Romana

30. března 2022 9:10
Legendární plavky Tomáše Zástěry vydražil Leoš Mareš za milion, peníze poputují na pomoc rodině Romana

Oranžové plavky Tomáše Zástěry se staly legendárními. Moderátor Evropy 2 se je proto po návratu ze Survivoru rozhodl na dobročinné účely vydražit. Aukce nakonec vynesla milion korun, které přihodil Leoš Mareš. Pomohou rodině Romana, jenž zůstal zcela sám na své děti. Jeho nejmladší dcera má navíc od narození problémy s nožičkami.

Když Tomáš Zástěra přemýšlel, co udělá se svými oranžovými plavkami ze Survivora, které se svým způsobem staly jeho poznávacím znamením, napadla ho možnost vydražit je pro dobročinné účely. Krátce po svém návratu z Dominikánské republiky je tak zasklil a uspořádal aukci. Peníze z ní se rozhodl věnovat vdovci Romanovi, který zůstal nečekaně sám na své tři děti.

„Na péči a výchovu jsem už dva roky sám. Naše milovaná manželka a maminka bohužel zemřela. První problémy se u ní začaly projevovat v době, kdy byla s Verunkou (dcera trpící achondroplazií, poznámka redakce) na rodičovské dovolené. Krevní destičky poklesly na hodnotu 0 a musela jí být odstraněna slezina. Její stav se stabilizoval a ona tak mohla nastoupit do nemocnice jako sanitářka. Vážné zdravotní problémy se bohužel znovu ozvaly. Musela být hospitalizována a bojovala o život. Přišla o obě nohy – jednu ve stehně, druhou v bérci. Když už vše vypadalo nadějně a po roce se naučila chodit na protézách, přišla pro naši rodinu velká rána. Po očkování proti chřipce zkolabovala, po pár dnech tělo bojovalo s velmi silnou chřipkou a následovala sepse celého organismu,“ popsal Roman. Jeho manželce bylo pouhých 46 let.

Veškerá starost o děti tak zůstala na něm, nejmladší Verunka navíc nedávno podstoupila těžkou operaci obou nožiček. „Každý čtvrtek chodíme na cvičení do dětského centra, cvičíme také doma a navštěvujeme lázně. Bez toho by skončila na vozíku a stav by se jí zhoršoval. Vozík používáme při větší únavě a dalších obtížích,“ dodal Roman s tím, že by mu život velmi usnadnilo nové auto, kam by vozík jednoduše složil.

Příběh Romana a jeho rodiny si Zástěra vybral, protože je emocionálně neuvěřitelně silný a dojemný. „Existuje nějaký jiný slovo než příběh? Komplikovaný životní příběh.“

Zástěrovi se nakonec podařilo vybrat milion korun. „Poslední nejvyšší příhoz byl 860 tisíc korun a překonal ho Leoš svým milionem,“ okomentoval účastník Survivoru a prozradil tak, že plavky budou nyní viset v bytě u jeho kolegy z Evropy 2 Leoše Mareše.

Cíl přitom bylo vybrat sto tisíc. „Už po první hodině ale bylo jasné, že to bude víc. Po dvou dnech přihodil někdo 860 tisíc korun, pak to zbořil Leoš, když poslal milion. Vůbec jsem netušil, že taky draží. Dozvěděl jsem se to až od lidí z nadace,“ prozradil Zástěra, který předá Romanovi peníze v podobě šeku příští týden.

Články, které by tě mohly zajímat