Právě vysíláme

Nasty: Kolo miluji. Jednou jsem na něm vezl sbíječku na stavbu

30. července 2022 7:55
Nasty: Kolo miluji. Jednou jsem na něm vezl sbíječku na stavbu

Moderátor a komik Petr „Nasty“ Cerha patří mezi nadšené cyklisty. V rozhovoru jsme se ho ptali na jeho oblíbené trasy, co mu nesmí ve výbavě chybět i na co si dát pozor při jízdě na kole. Nasty je rovněž nedílnou součástí oblíbené rádiové verze stand-up comedy Brzdy Evropy 2 aneb Jakoby show. Spolu s Vojtaanem a Arnym vysílají na Evropě 2 každou neděli a úterý od 20:00 do 22:00 hodin.

Vnímáte jízdu na kole jako sportovní disciplínu, nebo jako dopravní prostředek, nebo dokonce životní styl?
Děkuji za otázky. Já kolo miluju, tedy vnímám ho jako vše výše zmíněné. Navíc jsem velký sportovec. Ve volném čase pro zábavu jezdím okruhy v přírodě kolem Prahy. Ale moc dobře si pamatuji, jak jsem na kole vezl i sbíječku na stavbu.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější trasy kolem Prahy?
Nejčastěji vyrážím směr Chuchle, Radotín, Prokopské údolí a Šárka. Tento okruh, na kterém najedu 38 km, si dám vždy s radostí. Střídám na něm jenom směry, kterými vyrazím.

Pamatujete si na své cyklistické začátky?
Moje úplné začátky si již nevybavuji. Ale dodnes si pamatuji, když jsem měl poprvé na kole místo klasických šlapek SPD nášlapné pedály. Ten den jsem spadl přesně 19krát! Z toho jednou do kravského lejna, tak asi proto na to nikdy nezapomenu. Podobně to má asi každý, kdo s nášlapy začíná, tedy kromě toho lejna.

Co vám v cyklo výbavě rozhodně nesmí chybět?
Nikdy nevyjedu bez helmy, brýlí a světla, to je podle mě základ. Pak ještě vždy přihodím na svačinu banán. Je to taková moje energie sbalená na cesty.

Jezdíte raději po silnicích, nebo v přírodě?
Silniční cyklistiku jsem okusil, ale pro mě je to mistrovství v drnčení. K srdci mi přirostl bajk. U mě jednoznačně tedy vyhrává příroda. Mě baví ta rozmanitost a příroda… Les, kameny, drncá to, skáče to, houpe se to… Není to pecka? Nedávno jsem během vyjížďky potkal srnky, kance, hromadu slimáků. Prostě mám rád místa, kde to žije.

Na co si nejvíce dáváte pozor při jízdě na silnici a na co při jízdě v terénu?
Velkým obloukem se vyhýbám chodcům a dírám, to platí jak pro silnici, tak i terén. A protože jezdím převážně v přírodě, tak si musím dávat pozor i na bažanty.

Jezdíte rád na v dnešní době oblíbené Singltreky? Podle čeho si vybíráte, kam vyrazíte?
Jezdím tam, kde si alespoň trochu věřím, že se nenatáhnu. Občas jsem si vyrazil i na závody, ale to s mým soutěživým duchem nejde, hned mě bolí nohy.

Co říkáte akcím na podporu snížení nehodovosti na silnicích, jako např. Bezpečně na cestě? A zlepšila se podle vás bezpečnost cyklistů v posledních letech?
Když slyším tuto otázku, tak se mi hned vybaví Roman Kreuziger jakožto hlavni propagátor kampaně Jeden a půl metru. Myslím si, že respekt řidičů vůči cyklistům i díky ní byl posílen. Určíte jsem za to pokračovat v těchto krocích… Přeci jen vždy je lepší, když vás někdo po zádech poplácá rukou a ne zrcátkem.

Články, které by tě mohly zajímat