Právě vysíláme

Ondra Urban a Petr Říbal: V autě je bezpečnost na prvním místě

2. listopadu 2022 16:20
Ondra Urban a Petr Říbal: V autě je bezpečnost na prvním místě

Posluchačům Evropy 2 zpříjemňuje večery moderátorská dvojice Petr Říbal a Ondra Urban. Jejich Večer na maXXimum s Evropou 2 naladíte každý všední den kromě čtvrtka od 18:00 do 20:00 hodin. Oba jsou zkušení řidiči, navíc velcí sympaťáci, tak jsme je pro vás vyzpovídali.

Kdo z vás je lepší řidič?
Ondra: Myslím, že jsme hodně vyrovnaní. Ale před rokem jsme měli možnost soutěžit v řidičských dovednostech na autodromu v Mostě a musím se pochlubit, že jsem o pár bodů vyhrál.
Petr: Ondra určitě nesměle odpověděl, že on. Já s ním budu souhlasit a až pojedeme společně někdy hodně pozdě v noci z moderování, tak mu to rád připomenu.

Podle čeho si vybíráte auto a co vám rozhodně nesmí chybět ve výbavě?
Ondra:
Pro mě je teď důležité, jak velký je úložný prostor, jestli se mi do něj vejde kočárek a další potřebné věci pro naši dceru. Ale ocením samozřejmě i další praktické věci, jako tempomat atd.
Petr: Miluju to! Technické vychytávky, digitální kokpit, odvětrávané sedačky s masáží, asistenti na všechno. Někdo říká, že tahle technika dělá z řidičů trochu „blbce“, ale já si to nemyslím a když to berete tak, že asistent je dobrý sluha, ale zlý pán. Chci v autě všechno.

Oba jste se loni oženili, Ondra se stal navíc tátou. To, že máte vlastní rodiny, změnilo nějak váš styl řízení?
Ondra: Vždycky jsem se snažil jezdit opatrně, bezpečně, ale od té doby, co se nám narodila dcera, jezdím ještě mnohem opatrněji. Pokaždé se chci vrátit domů za manželkou a dcerou v pořádku.
Petr: Nikdy jsem nebyl závodník, který zbytečně riskuje. Rád se projedu rychle, ale bezpečnost je na prvním místě.

Co říkáte tomu, když se lidé za volantem během řízení točí na video nebo fotí?
Ondra: Sebekriticky musím přiznat, že v mladém věku jsem tuhle chybu taky párkrát udělal. Ale pak jsem si uvědomil, jaké fatální následky by to mohlo mít, a dnes to odsuzuju. Člověk se musí soustředit na řízení a nerozptylovat se telefonem.
Petr: Lhal bych, kdybych řekl, že jsem to nikdy nedělal. Ale čím jsem starší, tím lépe odolávám tomu točit za jízdy pohádkově zasněženou dálnici nebo duhu podél silnice.

Co říkáte akcím na podporu snížení nehodovosti na silnicích, jako např. Bezpečně na cestě?
Ondra: Takových akcí je jen houšť. Spoustě lidem to může otevřít oči a začnou jezdit bezpečněji.
Petr: Setkal jsem se i s názorem, že jsou občas obrázky a videa, která jsou součástí těchto kampaní, až moc drsné. Já říkám, že realita může být ještě horší. Věřím, že to pomůže, pokud má taková kampaň hlavu a patu. Nikdy jich není dost!

Články, které by tě mohly zajímat