Právě vysíláme

Známe datum a místo konání hudebních CEN ANDĚL! A taky všechny novinky, které další ročník přináší

24. října 2018 12:39
Známe datum a místo konání hudebních CEN ANDĚL! A taky všechny novinky, které další ročník přináší

Mezi hlavní novinky patří dřívější datum a taky několik změn v soutěžních kategoriích.

Osmadvacáté Ceny Anděl se budou předávat již 5. března 2019, což je o několik týdnů dřív, než bylo v uplynulých ročnících zvykem, v prostorách pražského Fora Karlín. Ceremoniál v přímém přenosu znovu odvysílá Česká televize a hlavním mediálním partnerem bude Evropa 2.

„Rádi bychom v aktuálním ročníku Cen Anděl přirozeně navázali na to, co se loni povedlo, a věnovali více energie tomu, co nebylo stoprocentní. Naším cílem je uspořádat hudební ceny zajímavé pro diváky a zároveň takové, aby byly vlastní samotným muzikantům,“ říká producentka večera Lucka Hájková.

Jednu ze změn dalšího ročníku přibližuje předseda Rady České hudební akademie Honza Vedral: „Na základě zpětné vazby od muzikantů i odborných garantů se znovu osamostatní rocková a hip-hopová kategorie (Rap) a naopak se sloučí alternativa s elektronikou, které si v minulosti byly v nominacích blízko. Úplnou novinkou je ustanovení kategorie Klasika. Přestože mezinárodní úspěchy tuzemských muzikantů, kteří se věnují vážné hudbě, jsou nepřehlédnutelné, nedostávalo se jim totiž podle nás odpovídající pozornosti,“ dodává Vedral.

Přestože ceny se budou udílet o několik týdnů dřív, akademici budou v jednotlivých kategoriích znovu v dvojkolové volbě vybírat nejlepší desky a písně za celý kalendářní rok 2018. „Na hlasování, jehož první kolo spustíme v lednu, bude dohlížet notář,“ potvrzuje férovost Andělů Petra Žikovská, šéfka ČNS IFPI. „Nezávislí vydavatelé mají už v těchto dnech možnost přihlásit své tituly do orientačních seznamů pro akademiky,“ dodává Žikovská.

ANDĚLÉ SE BUDOU UDĚLOVAT VE 14 KATEGORIÍCH:
— Album — Skladba — Skupina — Sólový interpret — Sólová interpretka — Objev — Videoklip — Síň slávy — Alternativa a elektronika — Folk — Jazz — Klasika — Rap — Rock

 

Video: Lady Dee natočila první klip coby zpěvačka

Články, které by tě mohly zajímat