Právě vysíláme

Brad Pitt šokoval fanoušky, nedokáže rozpoznat tváře ostatních

7. července 2022 9:10
Brad Pitt šokoval fanoušky, nedokáže rozpoznat tváře ostatních

„Proč si ten cizí chlap čistí zuby mým kartáčkem?“ mohl by se ptát Brad Pitt. Herec v novém rozhovoru prozradil, že trpí prosopagnosií, což je neschopnost rozpoznávat tváře. Jak tvrdí, zřejmě kvůli nemoci v minulosti naštval spoustu lidí.

Brad Pitt byl v aktuálním rozhovoru pro magazín GQ velmi upřímný. Nejenže promluvil o svém manželství s Angelinou Jolie, ale přiznal také, že trpí nemocí, která se nazývá prosopagnosie. Alespoň v to tedy věří. Jak už prozradil v minulosti, trpí neschopností rozpoznávat tváře. A to dokonce ani ty svých dětí.

Prosopagnosií trpí zhruba dva a půl procenta populace, přičemž existuje několik stupňů. Někteří pacienti nejsou schopni rozpoznat ani vlastní tvář. Někteří vědci se domnívají, že tento stav u jedinců způsobuje nedostatečný vývoj v děloze.

Lidé mající tuto chorobu mohou navenek působit velmi rezervovaně až namyšleně. Přesně tak mnozí Pitta vnímali. Jak přiznal, mnoho osob kolem něj si myslelo, že je příliš zahleděný sám do sebe, než aby si pamatoval jejich obličeje a jména. „Nikdo mi nevěří!“ uvedl pro magazín GQ. „Rád bych poznal někoho, kdo trpí stejnou chorobou,“ uvedl směrem k redaktorce, která se mu svěřila, že stejný problém má i její manžel.

Ačkoliv si herec nikdy nezašel na vyšetření, které by diagnózu potvrdilo, je Pitt přesvědčený, že právě prosopagnosie je příčinou jeho potíží.

Prosopagnosie je neurologická porucha, při níž postižený nerozeznává tváře a to ani lidí, kteří jsou mu důvěrně známí. Volně je toto onemocnění překládáno jako obličejová slepota. Schopnost rozeznávat ostatní objekty zůstává relativně nedotčena. Může se jednat o vrozenou poruchu, může ale souviset i s poškozením mozku v průběhu života. Podle vědců může prosopagnosií trpět až 2,5 % lidí v populaci.

Články, které by tě mohly zajímat