Právě vysíláme

Česko bude mít na Oscarech dva zástupce. Které?

8. prosince 2020 13:10
Česko bude mít na Oscarech dva zástupce. Které?

Vedle Šarlatána Agnieszky Holland bude o filmového Oscara bojovat za Českou republiku také animovaný snímek SH_T HAPPENS. Světovou premiéru měl v roce 2019 na festivalu v Benátkách.

Film režisérů Michaely Mihályiové a Davida Štumpfa se kvalifikoval do kategorie nejlepší krátkometrážní animovaný film. Vyhlášení proběhne v únoru 25. dubna 2021 v Los Angeles a vzhledem k současné koronavirové situaci pořadatelé počítají i s okleštěnou verzí ceremoniálu.

Zároveň se SH_T HAPPENS kvalifikoval mezi 12 nejlepších krátkých animovaných filmů a bude se ucházet o cenu César, kterou udílí Francouzská filmová akademie. Předávání proběhne v únoru příštího roku.

„Jsem rád, že česká animace získává čím dál větší prestiž na mezinárodním poli a naše filmy jsou stále úspěšnější nejen na festivalech, ale objevují se i v programech zahraničních televizních stanic jako Arte nebo Canal +, případně na VOD platformách. Doufám, že takovou možnost budeme mít i v Česku a film SH_T HAPPENS přineseme divákům nejen v kinech a na VOD platformách, ale i na televizní obrazovky,“ uvedl producent filmu Peter Badač.

Film od své premiéry v Benátkách objel více než sto festivalů a získal 14 ocenění. Vznikl v koprodukci se Slovenskem a Francií, na výrobě se podílela i mezinárodní televizní stanice Arte.

Zdroj: ČTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat