Právě vysíláme

Fešák Ewan McGregor míří do Česka, bude jednou z hvězd filmového festivalu v Karlových Varech

13. června 2023 12:26
Fešák Ewan McGregor míří do Česka, bude jednou z hvězd filmového festivalu v Karlových Varech

Hosty prvního víkendu 57. ročníku karlovarského filmového festivalu budou skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikander. Oba převezmou Cenu prezidenta festivalu a představí své nejnovější filmy. V tiskové zprávě to dnes uvedli pořadatelé festivalu, který začne 30. června. Již dříve oznámili, že na festival letos přijede herec a režisér, držitel Oscara a dvou Zlatých glóbů Russell Crowe. Ewana McGregora mezinárodně proslavil kultovní Trainspotting.

Zahajovacím snímkem letošního festivalu bude titul Královnin gambit, v němž Vikander vytvořila hlavní ženskou roli a který měl premiéru letos v Cannes. Ewan McGregor představí festivalovému publiku road movie Druhá šance, v němž hrají hlavní role společně s dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregor.

McGregor patří podle pořadatelů festivalu k mimořádným hereckým osobnostem. Hereckou kariéru započal v 90. letech, kdy získal první role v televizních seriálech, ale především začal spolupracovat s režisérem Dannym Boylem. Za roli v černé komedii Mělký hrob (1994) získal Empire Award pro nejlepšího britského herce. Mezinárodní senzaci znamenal jejich další společný film Trainspotting (1996). Adaptace románu Irwina Welshe se stala druhým nejúspěšnějším britským filmem všech dob.

V roce 1999 se McGregorovi otevřela cesta do velkých hollywoodských filmů. Poprvé se jako Obi-Wan Kenobi objevil v Lucasových Hvězdných válkách, natočil s Ridley Scottem válečné drama Černý jestřáb sestřelen (2001) a s Bazem Luhrmannem muzikál Moulin Rouge! (2001). Film získal dva Oscary a Ewan McGregor obdržel Evropskou filmovou cenu za přínos světovému filmu a první nominaci na Zlatý glóbus.

Herecké umění Ewana McGregora postupně vyhledávali další slavní režiséři jako Tim Burton, Michael Bay, Marc Forster nebo Woody Allen a pokračovala jeho spolupráce s Georgem Lucasem. V roce 2016 debutoval McGregor jako režisér, když na plátno převedl knihu Philipa Rotha Americká idyla a zároveň vytvořil hlavní roli. Rok na to se vrátil ke spolupráci s Dannym Boylem, aby ve snímku T2 Trainspotting oživili osudy hrdinů kultovního filmu po 20 letech. V současné době Ewan McGregor natáčí historickou minisérii Gentlemen in Moscow, kterou rovněž produkuje.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat