Právě vysíláme

Lenka z Harryho Pottera se zastala J.K. Rowling a přiznala boj s anorexií

6. března 2023 14:33
Lenka z Harryho Pottera se zastala J.K. Rowling a přiznala boj s anorexií

Ačkoliv je J.K. Rowling uznávanou spisovatelkou, a hlavně ženou, co světu dala Harryho Pottera, kvůli jejím výrokům ohledně transgender lidí se na ní svalila vlna kritiky. Rowling se však nyní zastala herečka Evanna Lynch.

Autorka Harryho Pottera je za své názory často kritizována. V minulosti na sociálních sítích sdílela příspěvek s transsexuály a okomentovala ho slovy: „Lidé, kteří menstruují? Že by ženy?“ Společnost její komentář vzala jako kritiku transgender lidí a spisovatelka byla hojně kritizována jak fanoušky, tak i celebritami. Proti jejím názorům se postavila i Emma Watson coby Hermiona nebo Daniel Radcliffe.

I mezi herci Harryho Pottera našla spisovatelka ovšem zastání. Spisovatelku nadále podporují herci převážně starší, například herec Ralph Fiennes (Lord Voldemort) či Helena Bonham (Bellatrix Lestrange). Ti tvrdí, že spisovatelka nemůže být kritizována za to, že jen vyjádřila svůj názor.

Nyní o celé situaci promluvila i herečka Evanna Lynch, kterou můžete znát jako laskavou, ale mírně praštěnou Lenku Láskorádovou. Evannna se před dvěma lety spisovatelky zastala na Twitteru a za svou podporu byla kritizována fanoušky. Nyní má herečka na celou věc jiný názor, ovšem J.K. Rowling absolutně neodsuzuje. Má totiž dle svých slov pochopení pro obě strany. „Vím, jaké to je být teenagerem, který nenávidí své tělo tak moc, že chce vylézt z kůže, takže mám velký soucit s trans lidmi a nechci jim přidělávat ještě větší bolest,“ řekla sympatická herečka a přiznala, že v době dospívání trpěla anorexií. S nemocí se ovšem svěřila právě J.K. Rowling. Spisovatelka poté Evannu zahrnula podpůrnými dopisy, které mladé blondýnce neskutečně pomohly.

Evanna Lynch si myslí, že nálepka „anti-trans“ slavné spisovatelce nepřísluší. J.K. Rowling se totiž prý dlouhodobě zastává nejzranitelnějších skupin lidí ve společnosti. Kdo jsou ovšem ve skutečnosti „ti nejzranitelnější“? To je otázkou, na kterou ani Evanna nemá dle svých slov odpověď.

Články, které by tě mohly zajímat