Právě vysíláme

Leonardo DiCaprio ztvární lídra sekty, který měl na svědomí 918 lidských životů

10. listopadu 2021 14:10
Leonardo DiCaprio ztvární lídra sekty, který měl na svědomí 918 lidských životů

Náboženský film z dílny Netflixu dostal zelenou. Držitel Oscara si zahraje vůdce sekty Jima Jonese.

Hollywoodská hvězda Leonardo DiCaprio ztvární Jima Jonese, který vedl sektu Peoples TempleJones založil Peoples Temple v Indianapolis v roce 1955 a oslavoval jej jako plně integrovanou kongregaci prosazující křesťanský socialismus.

V 70. letech otevřeně odmítl tradiční křesťanství a tvrdil, že je Bůh. V roce 1974 postavil Jonestown v Guyaně a podnítil členy, aby tam s ním bydleli, když vychvaloval socialistický ráj osvobozený od útlaku vlády. Členové žijící v osadě se museli ve prospěch sekty vzdát svého majetku a přizpůsobit se velmi přísným pravidlům.

Uprostřed pověstí o porušování lidských práv vyslala americká vláda v listopadu 1978 delegaci vedenou americkým zástupcem Leo Ryanem. Ryan, spolu se čtyřmi dalšími, byl nakonec Jonesovými stoupenci zastřelen. Po střelbě Jones zorganizoval masovou vraždu-sebevraždu svých členů.

Vůdce náboženského kultu stál za masovou sebevraždou v Jonestownu 18. listopadu 1978, která si vyžádala životy 918 členů komunity, z toho 304 bylo dětí.  Sebevražedný akt zahrnoval pití jedu s kyanidem. Dětem tento jed podali jejich rodiče.

DiCaprio bude v náboženském filmu nejen hlavní hvězdou, ale společně s Jennifer Davisson i jeho producentem.

Články, které by tě mohly zajímat