Právě vysíláme

Speciál k Harrymu Potterovi sklízí kritiku. Chybí v něm Rowling, herci nesouhlasí s jejím postojem k LGBTQ+ komunitě

31. prosince 2021 12:10
Speciál k Harrymu Potterovi sklízí kritiku. Chybí v něm Rowling, herci nesouhlasí s jejím postojem k LGBTQ+ komunitě

Televizní speciál s herci a herečkami z populárních filmů o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi ještě před svou premiérou vyvolal rozporuplné reakce. Fanouškům se nelíbí absence autorky knižní předlohy J. K. Rowling, která údajně neměla dostat pozvání na natáčení kvůli svým výrokům o „translidech“. K nim se vyjádřil mimo jiné i herec Chris Rankin, který její postoj k takovým osobám označil za „škodlivý“.

Bez J. K. Rowling by filmy o Harrym Potterovi nevznikly, i přesto však nedostala pozvání k výročí dvaceti let od uvedení prvního snímku slavné série. Údajně kvůli svému postoji k LGBTQ+ komunitě, k níž se dříve už několikrát negativně vyjádřila. Ve speciálu se tak autorka knižní předlohy objeví pouze v archivních záběrech.

Ačkoliv bude mít dokument premiéru až 1. ledna, několik britských recenzentů již mělo možnost jej zhlédnout. „Kde je J.K. Rowling, když ji nejvíce potřebujeme?“ ptá se britský list The Telegraph, který ve své recenzi dal speciálu pouze dvě z pěti hvězdiček. Sloupkařka The Times Carol Midgleyová dala speciálu čtyři hvězdičky. Poukázala přitom na nostalgické záběry a vřelý vztah mezi herci. Zdůraznila ovšem, že nepřítomnost Rowling pokládá za zásadní, a dodala, že někdejší dětští herci spisovatelce v mnohém vděčí za svou kariéru.

Výhradami nešetřil ani John Anderson z listu The Wall Street Journal. Podle něj téměř dvouhodinová show trpí „tónem neutuchající sebechvály“, kdy si „herci navzájem hladí svá ega“ a každý přehnaně vyzdvihuje význam filmového zpracování. Anderson zároveň poukázal na pocty „pozoruhodnému počtu“ herců, kteří od premiéry prvního z filmů zemřeli. V závěru zmínil, že se v pořadu neobjevují Maggie Smith a Julie Walters (Minerva McGonagall a Molly Weasley), a dospěl k závěru, že „herečky tohoto formátu“ nemají na takové „nesmysly“ trpělivost.

Proti výrokům Rowling se ohradili i herci z Harryho Pottera

Důvodem nepřítomnosti Rowling ve speciálu mají být její komentáře k „translidem“ z minulého roku. Ačkoliv později zveřejnila vysvětlení, v němž se mimo jiné svěřila, že v mládí čelila domácímu násili a dodala, že transgender lidi miluje a několik jich dokonce sama zná, zároveň se v něm ohradila proti vymazání pojmu „pohlaví“. Její esej vyvolala další sérii kritiky, ohradili se proti ní i herci z Harryho Pottera včetně slavného tria Radcliffe, Watson a Grint.

Nově svůj názor vyjádřil i Chris Rankin známý svou postavou otravného Percyho Weasleyho. Postoj Rowling označil za „škodlivý“ a dodal, že jelikož má i ve své rodině několik LGBTQ+ lidí, je jasné, na jaké straně barikády stojí. Podle něj by veřejnost měla transgender lidi respektovat.

Zdroj: ČTK, redakce E2

Články, které by tě mohly zajímat