Právě vysíláme

V Přátelích nebylo dost postav tmavé pleti, omluvila se tvůrkyně seriálu

3. července 2022 14:10
V Přátelích nebylo dost postav tmavé pleti, omluvila se tvůrkyně seriálu

Tvůrkyně seriálu Přátelé Marta Kauffman se v rozhovoru omluvila za to, že do sitcomu neobsadila více herců tmavé pleti. Až po smrti George Floyda si uvědomila, že i ona se stala součástí systematického rasismu.

Přátelé patří celosvětově k nejoblíbenějším seriálům. Z herců, kteří v něm ztvárnili hlavní postavy, stvořil hvězdy, které díky popularitě sitcomu začali obsazovat do svých snímků i jiní režiséři. Když pak seriál v roce 2004 skončil, oplakali to nejen účinkující, ale také fanoušci. Vymodleného comebacku se dočkali minulý rok, kdy byla odvysílána speciální epizoda Přátel.

Nyní, rok na to, jedna z tvůrkyň Marta Kauffman přiznala, že postavy v seriálu nebyly dost rasově rozmanité, konkrétně pak cílila na herce tmavé pleti. Právě na to dlouhá léta poukazovali sami diváci, kteří vidí New York, kde se Přátelé odehrávali, jako multikulturní centrum. Kauffman se nechala slyšet, že až po smrti George Floyda jí došlo, že ona sama se stala součástí jakéhosi systematického rasismu.

Rozhodla se proto věnovat čtyři miliony dolarů univerzitě Brandeis, která částku použije v oddělení Afrických a afroamerických studií. „Je bolestivé dívat se na sebe nyní do zrcadla. Stydím se, že jsem to nevěděla před 25 lety,“ uvedla Kauffman pro LA Times.

V seriálu se čas od času objevil herec tmavé pleti, až v roce 2002 se však na nějaký čas stala jeho trvalou součástí Aisha Tyler, která si zahrála Charlie Wheeler, nejdříve Rossovu, později Joeyho přítelkyni.

Ačkoliv Kauffman lituje, že všechny hlavní postavy jsou bílé pleti, netají se tím, že obsadit Jennifer Aniston, Lisu Kudrow, Courteney Cox, Davida Schwimmera, Matta LeBlanca a Matthewa Perryho, bylo jedním z jejích nejlepších rozhodnutí. „Byla bych šílená, kdybych je neobsadila. Co na to můžu říct? Přeju si, aby byla Lisa černoška?“ nechala se slyšet pro Hollywoord Reporter.

Články, které by tě mohly zajímat