Právě vysíláme

Jak si půjčit rychle a bez podvodu?

3. května 2024 0:01
Jak si půjčit rychle a bez podvodu?

Čas od času nastane situace, kdy si člověk potřebuje rychle půjčit peníze. Ne vždy se však lze obrátit na banku. Nebankovní instituce poskytují takové půjčky, které jsou alternativami k půjčkám bankovním, zároveň jsou však dostupné pro osoby s nízkým kreditem nebo bez bankovního účtu. Často jsou však nebankovní půjčky zdrojem obav z podvodu.

Obavy z podvodu při nebankovních půjčkách jsou ve většině případů neopodstatněné. Nebankovní společnosti však často půjčí peníze i rizikovým klientům, kterým by správně půjčit neměly, a klienti se posléze mohou dostat do tzv. dluhové pasti.

Půjčka od lichváře na ruku

Půjčka od lichváře na ruku může být lákavá v situaci, kdy člověk potřebuje rychle hotovost a bankovní úvěr mu nebyl schválen. Je však důležité si uvědomit, že se jedná o vysoce rizikovou variantu půjčky s často závažnými následky.

Mezi rizika půjčky od lichváře na ruku patří:

  • vysoké úroky a poplatky
  • neprůhledné smluvní podmínky
  • vyhrožování a násilí

Lichváři obvykle požadují vysoké úrokové sazby a další poplatky, které mohou snadno vést k dluhové pasti. Smlouvy o půjčce od lichvářů bývají také často neprůhledné a neférové, se skrytými poplatky a sankcemi. Klienti tak smlouvám často nerozumí a jsou překvapeni, co všechno musí zaplatit. 

V případě nesplácení dluhu se lichváři často uchylují k vyhrožování, zastrašování a v krajním případě i k násilí.

Okamžitá půjčka pro dlužníky na ruku

Okamžitá půjčka pro dlužníky na ruku je specifickým produktem většiny nebankovních společností, díky které se dostanou k penězům i klienti, kteří mají dluhy nebo exekuci. Velké množství nebankovních společností totiž nenahlíží do registru dlužníků a k půjčce stačí pouze občanský průkaz. 

Okamžitá půjčka je vyplácena v hotovosti a klienti si mohou půjčit nižší obnosy peněz, obvykle do 20 000 Kč. 

Okamžitá půjčka pro dlužníky na ruku může být pro klienty sice lákavá, je však důležité si uvědomit rizika tohoto typu půjček. 

Půjčky u nebankovních společností mají často příliš vysoké úroky, doba splatnosti je velmi krátká, obvykle 30 dní, a smluvní podmínky jsou pro klienty zmatečné a nečitelné. Pro velké množství klientů tak nejsou tyto půjčky vhodné, protože mohou vést do dluhové pasti. 

Okamžitou půjčku pro dlužníky na ruku nabízí např. společnost FlexFin nebo Tutovka půjčka. 

 Ohroženou skupinou jsou matky samoživitelky. 

Dlouhodobá půjčka pro dlužníky

Dlouhodobá půjčka pro dlužníky může být řešením pro ty, kteří potřebují větší finanční obnos a nemohou ho splatit v krátkém časovém horizontu. 

Dlouhodobá půjčka pro dlužníky tak cílí na klienty, kteří jsou zadlužení, potřebují peníze a nemohou půjčku rychle splatit. 

Mezi možnosti dlouhodobé půjčky patří: 

 

Banky nabízí různé typy dlouhodobých úvěrů, například hypoteční úvěry, spotřebitelské úvěry a konsolidační úvěry. Pro schválení úvěru je však nutné splňovat přísné podmínky, jako je dostatečný příjem a dobrá bonitní historie. Pro dlužníky tak tento typ úvěru příliš vhodný není. 

Oproti tomu nebankovní společnosti nabízí širokou škálu půjček, včetně dlouhodobých. Úrokové sazby a poplatky bývají vyšší než u bankovních úvěrů, podmínky schválení však mohou být méně přísné.

Soukromé půjčky bez podvodu mohou být férovou alternativou pro půjčování peněz mezi přáteli nebo od rodinných příslušníků. Vždy je však důležité sepsat smlouvu.

Jak poznám, že mám finanční problém?

Finanční problémy se týkají široké škály potíží, se kterými se lidé potýkají v oblasti financí. Mohou zahrnovat:

  • nedostatek peněz
  • dluhy
  • zadlužení
  • nezaměstnanost
  • nízká mzda
  • neočekávané výdaje

Nedostatek peněz se projevuje neschopností finančně pokrýt základní životní potřeby, jako je bydlení, jídlo a oblečení. Do takové situace se často dostávají nemocní lidé, důchodci nebo maminky samoživitelky. 

Do dluhů může člověk spadnout okamžitě. Dluhy se projevují neschopností splácet např. kreditní karty, půjčky nebo hypotéky, přičemž zadlužení je stav, kdy dluhy převyšují majetek. 

Finanční problémy mohou mít negativní dopad na fyzické a duševní zdraví, vztahy a celkovou kvalitu života.

Články, které by tě mohly zajímat