Právě vysíláme

Nebezpečné situace na silnicích? Může za ně nedostatek respektu, shodují se Češi

24. května 2022 13:16
Nebezpečné situace na silnicích? Může za ně nedostatek respektu, shodují se Češi

Až sedmdesát procent Čechů se domnívá, že za nebezpečné situace na silnicích může nedostatek respektu řidičů. Vyplývá to z výzkumu iniciativy Dám respekt zaštítěné desetinásobným účastníkem Tour de France Romanem Kreuzigerem. Dle něj se bezpečně v provozu cítí pouze třetina cyklistů. Motoristům naopak vadí jejich ignorace předpisů.

Iniciativa Dám respekt Romana Kreuzigera uskutečnila v březnu online průzkum, který se zabýval vztahem řidičů a cyklistů na silnicích. Jak z něj vyplynulo, bezpečně se na silnicích sítí pouze třetina cyklistů. Řidičům vyčítají příliš velkou rychlost i nedostatečný prostor při předjížděcím manévru. Jen sedm z deseti respondentů přitom znalo nové pravidlo – udržování odstupu od cyklisty 1,5 metru.

Motoristé naopak cyklistům vyčítají ignoraci předpisů. Vadí jim například, když jezdí vedle sebe nebo nerespektují zákaz jízdy po chodníku.

„Víme, že cyklisté často viní motoristy z nebezpečné jízdy. A ti zase cyklisty, že ignorují předpisy. Jsme ale přesvědčeni, že je potřeba začít u sebe, nevychovávat ostatní a dodržovat psaná i nepsaná pravidla. Jsme stále stejní lidé, jednou v sedle, jindy za volantem,“ uvedl Roman Kreuziger, desetinásobný účastník Tour de France.

Jak dodal ministr dopravy Martin Kupka, cyklisté patří na silnicích k nejzranitelnějším, na druhou stranu i o ni sami mohou výrazně přispět ke své bezpečnosti dodržováním pravidel. „Preventivní aktivity proto musí být zaměřené na obě skupiny. Nezáleží přeci na tom, jestli jsem zrovna v roli cyklisty nebo motoristy, hlavní je zdraví a bezpečný dojezd do cíle.“

 

V obou případech tedy platí: „Dám respekt!“ Iniciativa proto spolu s Besip připravuje řadu preventivních opatření. V rámci kampaně, která bude v následujících dnech představena, si profesionální řidiči například vyzkouší virtuální realitu simulující nebezpečné situace mezi cyklisty a motoristy.

Dle statistik policie vloni na českých silnicích evidovala 3 994 nehod cyklistů, z toho 43 jich zemřelo a dalších 234 se těžce zranilo. Jak tvrdí vedoucí oddělení Besip Tomáš Neřold, zhruba polovinu nejzávažnějších zavinili sami cyklisté.

Projekt Bezpečně na cestě multimediální skupiny Active Radio je zaměřen primárně na snížení počtu nehod s přímým následkem smrti a zároveň snížení počtu celkových zranění v rámci nehodovosti. Realizace projektu je financována z prostředků Fondu zábrany škod, a to podle pravidel uveřejněných na  stránkách www.fondzabranyskod.cz.

Články, které by tě mohly zajímat