Právě vysíláme

Blíží se měsíc bez alkoholu. Co se stane s vaším tělem, když přestanete pít?

26. ledna 2024 20:49
Blíží se měsíc bez alkoholu. Co se stane s vaším tělem, když přestanete pít?

Únor je měsíc bez alkoholu! Zkuste i vi na několik týdnů zcela vyloučit z vaší životosprávy alkohol a uvidíte, že se vám uleví. Pokud se navíc rozhodnete vzdát ho nadobro, vaše tělo vám nesmírně poděkuje.

Ve společnosti se často mluví o škodlivosti drog, úplně stejně škodlivý je ovšem i alkohol. Podobně jako drogy, i u něj snadno vzniká závislost. Začátky se navíc zdají stejně lákavé. Alkohol totiž vyvolává pocity vzrušení, odstraňuje úzkost, zábrany a dodává pocity sebevědomí. Dlouhodobé užívání alkoholu však razantně poškozuje naše zdraví a velmi negativně působí na játra, mozek, nervy a srdce. Je navíc prokázáno, že nadměrné pití prohlubuje deprese či úzkostné poruchy. Vzdát se nadobro alkoholu je těžké, ovšem stojí to za tu námahu. Vaše tělo vám totiž nadmíru poděkuje. 

To, že po alkoholu se přibírá, není žádné tajemství. Alkoholové nápoje obsahují prázdné kalorie, které způsobují nabrání váhy. Pokud se alkoholu vzdáte, tělo bude lépe metabolizovat a vy můžete nějaká ta kila shodit. 

Lékaři poukazují i na to, že alkohol se často odvíjí i na kvalitě spánku. Dle odborníků na spánek je to častý důvod k tomu, proč se v noci i několikrát za sebou probudíte. 

Po vysazení alkoholu bude vaše tělo i více hydratované. S tím je spojena i méně častá bolest hlavy a více energie. 

Alkohol má i neblahý vliv na pálení žáhy či žaludeční potíže. Je to způsobeno tím, že časté pití alkoholu poškozuje žaludeční prostředí. 

Z vysazení alkoholu začne těžit i vaše pokožka. Alkohol připravuje cestu k předčasnému stárnutí a může způsobit zarudlou, skvrnitou nebo oteklou kůži. Když přestanete pít, zjistíte, že vypadá jasnější, mladistvější a plnější. 

Alkohol negativně působí na nervový systém. Konkrétně znemožňuje přenos signálů mezi jednotlivými neurony, což ovlivňuje hmotnost i objem mozku. Mozek notorického pijáka funguje pomaleji než mozek abstinenta. Je ovšem dokázáno, že pokud přestanete pít, funkčnost mozku se po čase zase vrátí téměř k normálu zdravého člověka.

Články, které by tě mohly zajímat