Právě vysíláme

Kouření už dlouho není cool. Co se stane s vaším tělem, když se zbavíte cigaret

15. ledna 2024 15:01
Kouření už dlouho není cool. Co se stane s vaším tělem, když se zbavíte cigaret

Kouření bylo možná cool v 90, letech, dnes už však tím rozhodně nezabojujete. Ve světě, kde se dbá na zdraví životní styl, je kouření cigaret už tak trochu pasé. Pokud se ovšem právě vy stále řadíte mezi kuřáky a toužíte s tímto zlozvykem přestat, je tento článek právě pro vás.

Na základní škole jsme nezkušeně potahovali z prvních cigaret a mylně nabyli pocitu důležitosti a frajerství. Zatímco ale někteří zůstali jen u té první cigarety a potáhli maximálně v době, kdy šli s kámošema na párty, někdo u tohoto strašáku zůstal a na cigaretách si vypěstoval závislost.

To, jak jsou cigarety škodlivé pro naše zdraví, na nás křičí ze všech stran. Odstrašující obrázky zničených plic a žlutých zubů ostatně vidíme i na samotných krabičkách. Abychom vás ovšem pozitivně naladili k ukončení kouření, řekneme vám, co se s vaším tělem stane, když kouřit přestanete.

Očista těla

Představa, že po skoncování s cigaretou znamená několik dní nebo měsíců abstinenčních příznaků plných utrpení je mylná. Samozřejmě, že každé tělo funguje jinak, a i míra závislosti je u každého rozdílná. S některými abstinenčními příznaky se rovněž musíte smířit. Je ovšem dokázáno, že už první den, kdy budete bez kouření, se váš krevní tlak a srdeční tep vrátí k normálu a klesne tak i riziko infarktu.

Během tří dnů se vám pak začne lépe dýchat a do dvou týdnů se vám zlepší i koncentrace a stav pleti. Ve třetím a devátém měsíci abstinence se vám bude lépe dýchat a ustálí se i chuť k jídlu. A pozor, po jednom celé rok nekouření klesne riziko infarktu až o polovinu. Pokud jste navíc s cigaretami skončili pravděpodobně nadobro, po pěti letech je riziko srdeční příhody stejné jako u nekuřáků. Po dalších deseti letech se pak riziko rakoviny snižuje rovněž o polovinu. Riziko rakoviny plic na úroveň u nekuřáků se snižuje po dvaceti letech.

Tomu už říkáme dobré argumenty k tomu, proč s cigaretami skoncovat! 🙂

Jste kuřák/kuřačka? Chcete přestat, nebo se vám to zdá jako předem prohraný boj? Hlasujte v naší anketě!

Nahrávání ... Nahrávání ...

Články, které by tě mohly zajímat