Právě vysíláme

Německá školka chtěla zavést místnost pro „zkoumání vlastního těla“ a sexuální hrátky. Rodiče zůstali v šoku

4. července 2023 11:55
Německá školka chtěla zavést místnost pro „zkoumání vlastního těla“ a sexuální hrátky. Rodiče zůstali v šoku

Německá soukromá škola v Dolním Sasku přišla s poněkud netradičním konceptem speciální místnosti „pro zkoumání lidského těla“. Její nápad byl však smeten ze stolu kvůli stížnosti rodičů a úřadů.

Školka vedená organizací Arbeiterwohlfahrt Hannover (Awo) rozeslala rodičům dopis, kde informovala o svých plánech otevřít ve školce speciální místnosti, která bude sloužit k objevování lidského těla. Podle německého deníku Build v dopise stálo, že jedním z pravidel oné místnosti je, že každé dítě má právo se samo rozhodnout, zda a s kým chce hrát fyzické a sexuální hry. Místnost pak měla mít nastavena další pravidla, mezi které patřil zákaz olizování a či strkání čehokoliv do tělesných otvorů. Do místnosti měly mít zákaz vstupu starší děti i dospělí.

Proti zavedení místnosti se zvedla velká vlna protestů a někteří z rodičů zaslali stížnost na úřad pro ochranu dětí a mládeže. Zemský úřad posléze tento koncept místnosti zarazil. Organizace Awo se však brání tím, že místnost rozhodně neměla děti motivovat k nahotě, ale pouze si kladla za cíl vytvořit „zóny intimity“, kde se děti mohou odhalit a objevovat své tělesné odlišnosti. Celá koncepce byla prý konzultována s dozorovým orgánem i poradci.

Obhajoby ovšem byly nakonec k ničemu, protože úřady rozhodly, že tento koncept není z pedagogického pojetí udržitelný a ohrožuje blaho dítěte.

Články, které by tě mohly zajímat