Právě vysíláme

Nesmrtelný hrdina Indiana Jones: Co jste o slavných filmech nevěděli?

29. června 2023 13:07
Nesmrtelný hrdina Indiana Jones: Co jste o slavných filmech nevěděli?

Neohrožený archeolog Indiana Jones baví diváky už několik desítek let a je skoro k neuvěření, že první díl se natočil v roce 1981. A protože se nyní do kin dostává již pátý díl z dobrodružné série, přinášíme vám několik zajímavostí, které jste možná o filmech netušili.

Indiana Jones je hrdina velkých jmen Hollywoodu George Lucase a Stevena Spielberga. Ve filmech hrál tuto postavu slavný herec Harrison Ford, ale byly natočeny i televizní seriály, ve kterých hráli jiní herci.

Největší komerční úspěchy bezesporu přinesly první tři díly. Film Indiana Jones a království křišťálové lebky z roku 2008 byl propadák, ovšem Ford na svou postavu nezanevřel a ve svém vysokém věku se pustil i do dalšího filmu. Nyní tak vstupuje do kin díl pod názvem Indiana Jones a nástroj osudu. Jaké na něj budou reakce? To je zatím ve hvězdách! My vám ovšem nyní přinášíme několik zajímavostí a perliček, které jste o předchozích filmech možná netušili.

  • Část filmu Ztracená archa se natáčel v Tunisku, kde George Lucas točil snímek Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje. Akční scéna s bazukou byla natočena v tom samém kaňonu, kde na začátku Hvězdných válek Jawové unesou R2-D2. Během natáčení v Tunisku onemocněl postupně celý štáb kvůli otravě z jídla.
  • S délkou 142 minut film Nástroj osudu dosud nejdelší z cele série. Panovaly zvěsti o tom, že Harrisona Forda by ve filmu mohl nahradit Bradley Cooper.
  • Ikonický klobouk Indiana Jonese je ze známého obchodu Herberta Johnsona, který se nachází na Saville Row v Londýně. Jeho pověstný bič byl vyroben z vyčiněné klokaní kůže. V roce 1999 byl na aukci v Londýně vydražen za 43 000 amerických dolarů.
  • Závěrečný boj druhého dílu Chrám zkázy se odehrává na velmi chatrně vypadajícím provazovém mostě. Celý štáb měl z mostu velký respekt, včetně režiséra Spielberga, který raději volil cestu objížďkou vozem, která zabrala mnoho času. Jediný člověk, co se na most beze strachu vydal, byl Harrison Ford.
  • Ford ve druhém díle většinu svých akčních a bojových scén natáčel bez pomoci kaskadéra. Při jedné scéně souboje si však poranil záda a musel být hospitalizován.
  • Producent George Lucas pojmenoval hlavní postavu podle svého psa.

 

  • Druhý díl se filmoval na Srí Lance. Původní natáčení v Indii muselo být zrušeno, protože tamní vláda chtěla zasahovat do scénáře. Dle ní byl místy rasistický.
  • Film Království křišťálové lebky byl v roce 2008 oceněn Zlatou malinou pro nejhorší prequel, remake, rip-off nebo pokračování.
  • Steven Spielberg má ze všech filmů nejraději Poslední křížovou výpravu.
  • Třetí díl je jediný film, ve kterém Jones nosí kravatu. V tomto filmu je také odhaleno Indyho pravé jméno. Je to Henry Jones Junior.
  • Producent George Lucas původně s Fordem, se kterým natočil první dva filmy série Hvězdné války, spolupracovat nechtěl.
  • Ztracená archa se umístila na dvacátém místě v žebříčku „nejlepších rodinných filmů“.

Články, které by tě mohly zajímat