Právě vysíláme

Neznámé druhy sexuálních orientaci: Kdo je skoliosexuál nebo demisexuál?

26. března 2023 10:10
Neznámé druhy sexuálních orientaci: Kdo je skoliosexuál nebo demisexuál?

Žijeme v roce 2023 a ačkoliv se to někomu možná nemusí líbit, ve společnosti se už veřejně mluví o počtu pohlaví i sexuálních orientací. A protože vyznat se v tomto světě není vždy jednoduché, přinášíme vám přehled nejrůznějších sexuálních orientací.

Významy jako homosexuál či bisexuál nikomu nemusíme představovat a tyto druhy sexuální orientace jsou ve vyspělé společnosti běžně používané. Víte však, kdo je to demisexuál nebo pansexuál? To vám dnes prozradíme!

Demisexualita

Demisexualita nesouvisí s přitažlivostí konkrétního genderu, ale je spíše o samotném sexu. Člověk označovaný jako demisexuál totiž přímo odmítá nezávazný pohlavní sty. K intimnímu sblížení naopak potřebuje hodně času a je pro něj nadmíru důležité, aby si k druhému člověku vytvořil hluboké citové pouto.

Demisexuál k potencionálnímu partnerovi zprvu necítí žádnou fyzickou přitažlivost. Mnohem důležitější jsou pro něj emoce. S danou osobou tedy demisexuál dlouho randí a k samotnému sexu dochází až po delší době. Demisexualita se často mylně považuje za asexualitu. Demisexuál ovšem ve skutečnosti sex neodmítá.

Pansexualita

K pansexualitě se v posledních letech hlásí čím dál více celebrit. Za pansexuálku se označuje například Miley Cyrus nebo Demi Lovato. Pansexuál si partnery nevybírá na základě pohlaví a přitahují je muži, ženy i nebinární osoby. Pro pansexuála je důležitá jedna jediná věc – osobnost člověka. Ve společnosti jsou pansexuálové často mylně označováni jako bisexuálové.

Skoliosexuál

Skoliosexuál je slovo, se kterým se pravděpodobně v průměrné společnosti příliš často nesetkáváte. Skoliosexuálové ale existují. Jedná se člověka, které přitahují především transsexuálové a lidé, u kterých není na první pohled znát, zda se jedná o ženu či muže.

Sapiosexuál

Termín sapiosexuál vznikl ze spojení dvou latinských slov – sapio (moudrý, rozumný) a sexualis (sexuální). Člověk sapiosexuál tedy hledá u ideálního protějšku především inteligenci, která je pro něj i znakem sexuální přitažlivosti. Pokud vás tedy sapiosexuál označí za hlupáka, automaticky se pro něj stáváte nepřitažlivý. Výše IQ je totiž pro tento typ lidí důležitější než celkový vzhled.

Autosexuál

Vzrušuje vás vaše vlastní tělo a v intimním životě si vystačíte s masturbací? Pak jste autosexuál – tedy člověk, který nejraději randí sám se sebou. Autosexuálové se sice mohou zdát jako narcistní osoby, ovšem v jejich vnímání jsou jejich vlastní těla něco, co je opravdu sexuálně přitahuje.

Ekosexualita

Ekosexualita je poměrně nový termín. Označují se tak lidé, kterým láska k planetě Zemi přerostla přes hlavu a k přírodě se chovají podobně jako ke svému partnerovi. Ekosexuálové například dpoužívají sexuální pomůcky vyrobené pouze z přírodních materiálů. Rádi navíc vyhledávají sex v přírodě, nevadí jim kontakt s trávou, hlínou nebo i blátem.

Články, které by tě mohly zajímat