Právě vysíláme

Opak usměvavého Chandlera: Skutečný život Matthewa Perryho byl velmi temný

29. října 2023 23:24
Opak usměvavého Chandlera: Skutečný život Matthewa Perryho byl velmi temný

Celý svět rozesmutnila zpráva o nečekané smrti herce Matthewa Perryho. Chandler z Přátel zemřel ve věku 54 let, část života tak měl stále před sebou. A ačkoliv byl zbožňovaný Chandler zábavnou postavou, život slavného herce byl spíše temný. 

 Matthew Perry měl ojedinělou vlastnost. Ačkoliv během svého života bojoval s mnoho démony, jeho herecký talent překonal všechny hercovy osobní problémy. Na postavu, kterou ztvárnil na televizních obrazovkách, fanoušci Přátel nikdy nezapomenou. Jeho Chandler byl totiž kámoš, kterého bychom všichni brali.  

Věčně vysmátý chlapík na obrazovce musel ovšem čelit velkým problémům v osobním životě. Pojďme se tedy ohlédnout za tím, co vše musel Matthew Perry překonat.

Jak už možná víte, Matthew bojoval dlouhá léta se závislostí na lécích a alkoholu. Poprvé prý alkohol okusil ve 13 letech. O 11 let později nastoupil do nejlepší práce svého života a stal se Chandlerem. Ze šestice herců se rázem staly celosvětové hvězdy a život plný večírků tak mohl začít. Zpočátku prý herec dle svých slov všechno zvládal. Během deseti let natáčení se ovšem dostal do řady problémů. 

V roce 1997 se Perrymu stala nehoda na vodním skútru při natáčení filmu Jen blázni spěchají. Doktoři herci předepsali opiody na bolest. Matthew se však na lécích stal závislým a bral je ještě mnoho let po nehodě. Herec nastoupil na odvykací kúru, která ovšem nepomohla. 

Pokud jste poctivě sledovali opravdu všechny série Přátel, jistě víte, že se Perry potýkal s velkými výkyvy váhy. V některých sériích je značně vyhublý, v těch dalších zase naopak velmi oteklý. Co za tím stálo? To Perry přiznal až několik let po skončení natáčení Přátel. V sériích, kde je hubený, byl závislý na prášcích, v dílech, kde oteklý, zase na alkoholu.

V květnu roku 2000 byl Matthew hospitalizován na dva týdny kvůli pankreatitidě související s nadměrným požíváním alkoholu. O jeho potížích věděli i kolegové ze seriálu. Jennifer Aniston si ho prý jednou vzala stranou a řekla: „Víme, že piješ. Cítíme to.“

Jak ovšem Perry několikrát upozorňoval, na natáčení nikdy opilý nebyl, celkem tři řady seriálu si prý ale vůbec nepamatuje, konkrétně třetí až šestou sérii. Právě v těchto sériích je Chandler velmi hubený. „Moje váha se během let v Přátelích pohybovala mezi 128 a 225 librami (mezi 58 a 102 kilogramy). V jednotlivých sériích Přátel můžete vidět, jak to bylo s mojí závislostí. Když jsem měl nadváhu, byl to alkohol. Když jsem byl hubený, byl jsem na práškách. A když mám kozí bradku, je to spousta prášků.“

 

Ve své autobiografické knize pod názvem Přátelé, Láska a jeden velký průšvih herec přiznal, že ve svém nejhorším období spolykal až 55 prášků denně. Za léčby na soukromých klinikách pak zaplatil neuvěřitelných 200 milionů korun. Nedokázal jsem přestat. Nedokázal jsem to, protože závislost se stupňovala. A s věkem byla horší,“ přiznal herec, který s penězi nikdy neměl problém. Za jednu epizodu sitcomu Přátelé si totiž v posledních sériích vydělal celkem 1 milion dolarů.

S velkými problémy se herec potýkal i v roce 2018. Kvůli prasklému střevu a nadměrnému užití opiátů skončil na dva týdny v kómatu. Pět měsíců strávil v nemocnici a jeho rodina se obávala nejhoršího. Lékaři jim totiž sdělili, že Matthew možná nepřežije. „Připojili mě na přístroj, který nahrazuje funkce srdce a plic. Čtyři lidé, kteří byli v nemocnici pod stejnými přístroji, nepřežili. Já ano, dodnes nechápu proč,“ přiznává.

Ani ve vztazích to neměl herec jednoduché. Ačkoliv měl za sebou několik vztahů a randil i s herečkami, založit rodinu se mu nikdy nepodařilo. Jak navíc uvedl i před svou smrtí, řada žen ho často chtěla využít jen kvůli penězům.

Články, které by tě mohly zajímat