Právě vysíláme

Zajímavosti o seriálu M*A*S*H, které jste netušili. Kam zmizel Radarův medvídek?

28. srpna 2023 12:33
Zajímavosti o seriálu M*A*S*H, které jste netušili. Kam zmizel Radarův medvídek?

Seriál MASH patří mezi nejkvalitnější seriálové dílo americké televizní tvorby a velký úspěch sklidil původní sitcom i v České republice. Důkazem jsou časté reprízy, které se na české obrazovce často opakují. Co jste o seriálu v čele s Alanem Aldou možná netušili?

Seriál, který se odehrává v polní nemocnici uprostřed korejské války, sklízel po celou dobu vysílání velký úspěch. Finále se pak stalo vůbec nejsledovanějším televizním počinem v americké historii a nenechalo si jej ujít 125 milionů diváků. Pokud jste si mysleli, že o seriálu víte vše, možná vás nyní vyvedeme z omylu. Zde jsou zajímavosti, které jste možná netušili.

Alan Alda, bez kterého by se MASH neobešel, podepsal svou roli Hawkeyho až na poslední chvíli. Na smlouvě se dohodl teprve šest hodin před začátkem natáčení. Jeho postava původně vůbec neměla být jako hlavní.

To, že seriál opustil Wayne Rogers coby Trapper kvůli nedostatečnému prostoru, je známá věc. Málokdo ovšem ví, že ze stejného důvodu seriál opustil i McLean Stevenson, který ztvárnil roztomilého a věčně zmateného plukovníka Henryho Blaka. Mclean MASH opustil kvůli svému vlastnímu sitcomu. Ten se ovšem stal propadákem a herec svého rozhodnutí nakonec velmi litoval.

Po skončení MASH vznikl volně navazující seriál pod názvem Trapper John, který sledoval život Trappera, který seriál opustil po třetí sérii. Wayne Rogers ovšem roli odmítl. Ačkoliv seriál nevzbudil příliš velký úspěch, vznikl až 150 epizod.

 

Roztomilý Radar nadevše miloval svého medvídka. Po odchodu herce Garyho Burghoffa se ovšem malý plyšák ztratil neznámo kam a Burghoff ho dlouho hledal. Nakonec se medvídek našel na aukci, hollywoodských memorabilií, kde ho herec vydražil za 11 tisíc dolarů.

Česká republika je jedinou zemí, která v naší verzi vypustila ze zvukové stopy smích z publika. Když se to při návštěvě Česka dozvěděla Loretta Swit (major Houlihanová), tak z toho byla nadšená, protože herci se prý o to pokoušeli již několik let, produkce to ovšem neschválila.

S ženskými převleky v seriálu skončil Jamie Farr (Maxwell Q. Klinger) na vlastní žádost. Nechtěl, aby se za něj jeho děti styděly.

Jamie Farr (Klinger) dostal smlouvu až třetí rok natáčení seriálu. Do té doby byl obyčejný epizodní herec – každý den dostával na ruku plat a neměl ke společnosti ani seriálu žádné závazky.

Když tragicky zemřela postava Henryho Blakea (McLean Stevenson) poté, co byl propuštěna domů z války, producenty zaplavilo víc než 1 000 dopisů od rozzlobených fanoušků.

Články, které by tě mohly zajímat