Právě vysíláme

Colours ohlašují dalšího headlinera. Do Ostravy dorazí Queens of the Stone Age

15. listopadu 2023 11:00
Colours ohlašují dalšího headlinera. Do Ostravy dorazí Queens of the Stone Age

Hudební festival Colours of Ostrava představuje další část programu pro příští ročník. Britské umělce Sam Smith doplní rocková legenda Queens of the Stone Age (QOTSA), která je aktuálně nominovaná na cenu Grammy v kategoriích Nejlepší rocková skladba a Nejlepší rockové album. V minulosti se v kapele vystřídala řada světově známých muzikantů, například legendární bubeník Joey Castillo, multitalentovaný zpěvák Mark Lanegan nebo bubeník kapely Nirvana a frontman Foo Fighters Dave Grohl.

Kalifornská formace Queens Of The Stone Age nekompromisně rozvrací hranice rocku. Po turbulentním období plném zdrcujících osobních výzev se kapela navrátila ke svým kořenům, odhodila lesk předešlých alb a oprášila surově autentický zvuk. Neustále se vyvíjející hudební fenomén prolévá své signifikantní kytarové riffy notnou dávkou blues či elektroniky, která dodává melancholickou barvu nezřídka temným, přímým textům. „Dvě nominace na Grammy v letošním roce jsou jasným důkazem, že Queens of The Stone Age je špička současného rocku. Program příštích Colours bude neskutečně pestrý a skvěle obsazený,“ komentovala ohlášení další vystupující hvězdy ředitelka festivalu Zlata Holušová.

QOTSA mají na kontě celkem devět nominací na Grammy za nejlepší (hard) rockovou performance a nejlepší alba, pravidelně vystupují na předních světových festivalech včetně Coachaelly či Glastonbury. Nepřehlédnutelná síla kapely tkví v odhazování břemen minulosti, díky čemuž si stále udržuje nezpochybnitelnou korunu na vrcholu rockového trůnu. Poslední nominace na Grammy 2024 získali za osmé studiové album In Times New Roman…, ze kterého je také nominována skladba Emotion Sickness. „Rock by měl být dostatečně tvrdý pro kluky a dostatečně sladký pro holky. Takhle jsou všichni spokojení a je to větší párty,” popsal svůj tvůrčí přístup frontman Josh Homme. K poslednímu albu In Times New Roman…, na které fanoušci čekali šest let, však dodává: „Toto album zní tak, jak brutální je pocit být právě teď naživu.”

Organizátoři festivalu zveřejnili i další programové body nadcházejícího ročníku. Na Colours of Ostrava 2024 vystoupí britská multiinstrumentalistka, skladatelka a zpěvačka Bat for Lashes, s umělou inteligencí experimentující zpěvačka Sevdaliza a dále německá elektronická legenda Tangerine Dream.

Na 21. ročníku festivalu Colours of Ostrava dále vystoupí už ohlášení Sam Smith, japonský buddhistický mnich Yogetsu Akasaka s fascinující a zcela inovativní formou beatboxové meditační hudby. Dalším jménem je sedmičlenná holandská kapela Son Mieux, která znovu objevuje hudební aranže a kostýmy sedmdesátkové disco vlny a využívá je při skládání svých současných popových hitů. Představí se také trio Klangphonics, spojující elektronickou hudbu a živé nástroje v melodické techno a energický deephouse.

Články, které by tě mohly zajímat