Právě vysíláme

Demi Lovato bojuje za práva žen a protestuje proti zákazu potratů

27. června 2023 15:04
Demi Lovato bojuje za práva žen a protestuje proti zákazu potratů

Nový song Demi Lovato nese silné poselství. Protestuje jím proti zákonu zakazující potraty, který před několika lety vešel v platnost například v sousedním Polsku. V songu Swine zpívá o tom, že ženy by o svých tělech měly rozhodovat samy.

Proti zákazům potratů se v minulosti vyjádřilo několik interpretů. Jak pouze slovně, tak svými písněmi. Skladbou Swine se k nim nyní přidává i Demi Lovato, která jí bojuje za práva žen. Song vydala v den ročního výročí zrušení ústavního práva na potrat, podle kterého měly ženy v USA právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství. Rozhodnutí o povolení či zákazu potratů je nyní na jednotlivých státech.

Ačkoliv je sama křesťanka, skladbou Lovato vystupuje proti těm věřícím, kteří zákaz potratů podporují. Název Swine, neboli svině, má označovat degradaci hodnoty ženy na úroveň prasete.

„Napsala jsem tuhle píseň na podporu těch, kteří bojují za svobodu těla. Ráda bych, aby všichni, kteří se zasazují o rovnost, i nadále bojovali za svobodné rozhodnutí člověka o jeho těle,“ uvedla Lovato na instagramu.

Zatímco mnozí fanoušci ji podpořili, našli se i takoví, kteří rozhodnutí zpěvačky nechápou. „Právě jsi přišla o další fanynku. Už je to příliš. Potraty jsou dobré? Zabíjíš jím děti kvůli vlastnímu pohodlí. A také, ženy jsou ženy. Jen ženy a matky mohou mít děti. Muž stvořil muže a ženu…“

Mnohé v jejím textu pobouřilo i použití výrazu „birthing people“, což by se dalo přeložit jako „lidé, kteří rodí děti“. Vadí jim, že Lovato nepoužila slovo „ženy“ a snažila se být za každou cenu korektní.

Články, které by tě mohly zajímat