Právě vysíláme

Ewa Farna vydává po sedmi letech novou desku a chystá klip, ve kterém se potká se svou o 15 let mladší verzí

2. prosince 2021 8:10
Ewa Farna vydává po sedmi letech novou desku a chystá klip, ve kterém se potká se svou o 15 let mladší verzí

Ewa Farna vydává po sedmi letech od poslední desky očekávané album Umami. Název znamená pátou chuť, která zvýrazňuje všechny ostatní chutě, a díky které jídlo chutná kompletně. Pro česko-polskou zpěvačku je umami jejího života mateřství, které formuje i to, co chce svým posluchačům skrze nové písně předat.

„Album Umami je pestré, různorodé, jsem to já v neučesané verzi. Mým cílem bylo propojení pozitivního popového zvuku a textů, které přinášejí posluchačům určité sdělení. Oprostila jsem se od řešení hudebního stylu a soustředila jsem se na to, co mám na srdci,“ říká Ewa Farna, jejíž poslední řadová deska Leporelo vyšla v roce 2014.

Zpěvačka žádné ze svých desek nevěnovala tolik pozornosti a pečlivosti v přístupu k textům, skladbám jako takovým a k celkovému konceptu jakou zasvětila této své novince: „Umami je pátá chuť’, která se těžko popisuje. Poprvé, kdy se s ní v životě potkáváme, je mateřské mléko. Pro každého je umami jeho života něco jiného, pro mě osobně je to právě mateřství, a proto je na místě i ten schovaný význam slova ‚u mámy‘.“

Farna spolupracovala na albu s producenty a autory z celé Evropy – kromě Česka, Polska a Slovenska také s lidmi z Dánska, Anglie či Švýcarska. Dvorním spolupracovníkem byl po celou dobu natáčení Jan Vávra z kapely Jananas, kromě něj na textech spolupracovala třeba s Tomášem Belkem, Robinem Králem, Janou Infeldovou nebo debutující Annabelle. Hudebně se na desce z českých spoluautorů podíleli Lukáš Chromek, Jan Steinsdorfer, Marcell a mnoho dalších.

V autorských písních prezentuje Farna nejen svůj hudební posun, ale také aktuální vnímání světa jako dospělé ženy a matky. „Samotné mateřství mi dalo hodně inspirace, protože mi každodenně nastavuje zrcadlo a učí mě poznávat se v různých situacích a emocích. Takový pravdivý pohled do sebe je vlastně potřebný právě i při psaní textů.“

Zatímco fyzická podoba alba vychází 2. prosince, na streamovacích kanálech se objeví až 10. prosince. Jak prozradila zpěvačka v InstaCallu pro Evropu 2, ve stejný den vyjde také videoklip k písni Verze 02, kterou zpěvačka slaví 15 let na scéně. Jedná se o nejnákladnější a technicky nejsložitější video její kariéry, ve kterém se díky pokročilé technologii opravdu potká se svou o 15 let mladší verzí. Vizuál vznikal pět měsíců.

Články, které by tě mohly zajímat