Právě vysíláme

Je rozhodnuto! KAREL GOTT bude mít státní pohřeb

2. října 2019 16:44
Je rozhodnuto! KAREL GOTT bude mít státní pohřeb

Česká republika se rozloučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem státním pohřbem. Den pohřbu bude rovněž dnem státního smutku!

Na návrh premiéra Andreje Babiše to na mimořádném jednání schválila vláda. Rozhodnutí je podmíněno souhlasem Gottovy rodiny, řekl na tiskové konferenci předseda vlády. Gott zemřel ve věku 80 let v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny.

Babiš dopoledne uvedl, že ceremoniál by se mohl uskutečnit v katedrále sv. Víta. Považoval by to za adekvátní vzhledem k tomu, jak významnou osobností Gott byl. „Čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát a jaké měl pan Karel Gott představy,“ řekl po zasedání vlády Babiš. Nechtěl spekulovat o tom, zda by se mohl obřad konat na jiném místě, datum pohřbu zatím určeno není.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že dokud není známé stanovisko rodiny, nemá cenu, aby se vláda zabývala detaily. „Nehodí se, abychom tlačili na to mít stanovisko co nejdřív,“ uvedl. Je rád, že smutek znamená v Česku vyvěšení vlajek na půl žerdi. „Protože si nedovedu představit, že by v rozhlase a televizi zněly pouze nějaké smuteční pochody, jako když zemřel třeba Leonid Brežněv, to by si určitě Karel Gott nepřál, aby se nehrály jeho skladby kvůli státnímu smutku,“ dodal.

Jak na smrt Karla Gotta reagují známé osobnosti? To si přečtěte ZDE!

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat