Právě vysíláme

Kuba Ryba přiznal deprese a nebezpečné myšlenky. „Byl jsem úplně na dně,“ napsal

8. března 2023 8:58
Kuba Ryba přiznal deprese a nebezpečné myšlenky. „Byl jsem úplně na dně,“ napsal

Ačkoliv loňský rok byl pro kapelu Rybičky 48 jedním z nejlepších, Kuba Ryba prožíval těžké chvíle. Začaly se u něj vlivem zdravotních problémů projevovat deprese, kvůli kterým se rozhodl vyhledat psychologickou pomoc. Přiznal, že se u něj začaly objevovat myšlenky, „jestli by všem nebylo líp, kdybych tady nebyl“.

Určitými psychickými potížemi si během svého života projde většina z nás, umělci nevyjímaje. Někteří své démony úspěšně porážejí, jiní jim podlehli. Vzpomenout můžeme například Kurta Cobaina nebo Chestera Benningtona. Ačkoliv se o duševních nemocích mezi českými hudebníky příliš nehovoří, existují i zde. A jak přiznal Kuba Ryba, ani jemu se nevyhnuly.

„Nikdy jsem nechápal, jak může bejt někdo takovej nešťastnej zrovna v takový situaci. No a v hodně zmenšeným měřítku na naší malou republiku a malou kapelu jsem si to zažil na vlastní kůži,“ prozradil zpěvák Rybiček 48 na sociálních sítích. Kvůli takzvanému silent refluxu, při kterém se lidem vrací kyseliny ze žaludku zpět do krku, ale přitom o tom neví, jelikož je nepálí žáha, ho celé loňské léto trápil hlas.

„Z koncertů jsem měl spíš než radost strach. Jestli to dám, uzpívám celej koncert a jestli si ty hlasivky úplně neodrovnám,“ uvedl. „Od fanoušků jsem během koncertů nedokázal nasávat energii, což normálně dělám a je to vlastně můj hnací motor do živých koncertů. S psychikou to šlo díky tomu do kopru,“ přiznal. Ačkoliv má skvělou rodinu a přátele kolem sebe, začaly se u něj projevovat deprese.

„U mě to mělo takovej pomalej nenápadnej půlroční nájezd… Až bylo najednou všechno v hajzlu. Nad sebevraždou jsem rozhodně nepřemýšlel. Ale začaly se objevovat myšlenky, jestli by všem nebylo líp, kdybych nebyl. A to už jsou nebezpečný myšlenky,“ byl Kuba Ryba na sociálních sítích velmi otevřený. Okamžitě se rozhodl vyhledat psychickou pomoc.

Místo polykání prášků se rozhodl na několik týdnů své blízké opustit a odjel do Peru. Prošel si v džungli očistou a ceremonií Ayahuasky a žáby Campo. Právě díky ní se zbavil svých strachů, dokonce si odboural alergii na laktózu, kterou měl od dětství. „Vrátil jsem se s elánem a bez depresí. Psycholožka řikala, že jsem tam za pár týdnů odpracoval tak dva roky sezení na terapiích.“

Svou zpověď se Kuba Ryba rozhodl zveřejnit, aby pomohl ostatním, kteří momentálně prožívají něco podobného. „Vždycky je cesta Z TOHO a není ostuda si říct kdykoliv o pomoc rodině, přátelům a profesionálům,“ nabádá Kuba Ryba.

Články, které by tě mohly zajímat