Právě vysíláme

Marka Ztraceného nařkli ze zpívání o znásilnění, píseň okamžitě stáhnul

22. listopadu 2021 11:10
Marka Ztraceného nařkli ze zpívání o znásilnění, píseň okamžitě stáhnul

Místo klidného víkendu musel Marek Ztracený řešit nařčení ze zpívání o znásilnění. Výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová upozornila na text jeho písně Stává se to i v lepších rodinách, kterou vydal před sedmi lety. Vžívá se v ní do role opilého muže, některé části skladby nejsou však podle Nejedlé korektní. Označila je za takzvanou rape culture.

„To takhle Marek Ztracený chtěl složit vtipnou písničku o tom, jak jde chlap na deset piv, ale nějak si jich asi sám Marek dal deset a složil omylem písničku o rapeculture,“ napsala Nejedlová na svůj Twitter. K příspěvku zveřejnila úryvek textu písně zpěváka, aby svá slova doložila. „Významně vedle tebe ležím, přece se nevzdám tak lehce. Žena touží po milování, i když tvrdí, že zrovna nechce. Chystám se zaútočit znovu a rukou začínám šmátrat, říkám ti něžný slova k tomu, ty do toho začínáš nahlas plakat,“ zpívá se ve skladbě Stává se to i v lepších rodinách.

Na twitteru se k tématu okamžitě rozjela diskuze, která neměla jednotný názor. Zatímco někteří Nejedlové přikyvovali, jiní Ztraceného obhajovali. V kontextu s dalšími slokami podle nich song nevyzněl tak špatně, jak se snažila ředitelka organizace Konsent poukázat. „Co je na tom textu špatně? Složil text, ve kterém se ponořuje do pocitu alkoholika, násilníka… Kde tam co píše o schvalování znásilnění?“ bránil zpěváka muž pod přezdívkou Don Periňon.

Po kritice mnohých lidí se Ztracený rozhodl stáhnout ze všech streamovacích kanálů. „Text vytržený z kontextu bez hudby vyznívá s odstupem i pro mě nevhodně. Jednalo se o nadsázku, nepopisoval jsem znásilnění, ale naopak jsem zesměšňoval muže, který se vrátil domů, myslel si, že bude velký milenec, ale usnul,“ vysvětlil hudebník pro super.cz. Dodal zároveň, že píseň na koncertech nehraje a zapomněl, že ji vůbec nahrál.

Jak dodal, znásilnění odsuzuje a je připraven podpořit jakýkoliv projekt, který se touto problematikou zabývá. Nejedlová později zveřejnila, že se Ztraceným hovořila. Měl uvést, že píseň považuje za nevhodnou a dnes by ji už nezveřejnil.

Články, které by tě mohly zajímat