Právě vysíláme

MTV OSLAVILO 30 LET

3. srpna 2011 1:58
MTV OSLAVILO 30 LET

Americká hudební televize měla výročí

V pondělí 1. 8. 2011 oslavila americká hudební televize MTV své 30. narozeniny.

Music TeleVision začala vysílat přesně 1. 8. 1981 v poledne a prvním videoklipem, který odvysílala byl song od kapely Buggles – „Video Killed The Radio Star“.

Díky proniknutí na tehdejší trh se povedlo MTV zpropagovat takové umělce, jakými jsou Duran Duran, Bow Wow Wow, Genesis, ZZ Top, Bon Jovi, Eurythmics či David Bowie.

Televize upřednostňovala především bílé interprety, s průlomem přišel až Michael Jackson s písní „Billy Jean“. Televize hned zařadila hity Janet Jackson, Prince a dalších.

Do začátku 90. let hrála televize spíše popově-laděné videoklipy, to se změnilo s nástupem Nirvany. Tento impuls a oblíbenost diváků otevřel cestu alternativním skupinám jako Radiohead, Smashing Pumpkins či The Offspring.

Televize také vymyslela vlastní ceremoniályMTV Europe Awards (MTV EA), MTV Video Music Awards (MTV VMA) a MTV Movie Awards (MTV MA).

Na kontě má i spoustu svých pořadů – MTV Unplugged (živé akustické koncerty kapel), animovaný seriály Beavis & Butthead, Daria a Celebrity Deathmatch, adrenalinový psycho pořad MTV Jackass či proslavení Osbournovic rodiny v on-air vysílání z jejich vily v pořadech MTV The Osbourne.

MTV vysílá ve 160 zemích světa ve 30 jazykových mutacích, od roku 2009 existuje MTV ČR.

Dnes v éře YouTube a MySpace, nejde na MTV po celém světě výhradně o vysílání klipů, ale o pořady pro mladé o různých žánrech hudby, stylu a dokumentech.

Zdroj: wikipedia

Články, které by tě mohly zajímat