Právě vysíláme

Na Grammy byli nominováni Justin Bieber, Billie Eilish i Selena Gomez, uspět může i český symfonický orchestr

24. listopadu 2021 12:10
Na Grammy byli nominováni Justin Bieber, Billie Eilish i Selena Gomez, uspět může i český symfonický orchestr

Organizátoři udílení cen Grammy oznámili letošní nominace. Nejvíce jich má na kontě americký jazzový hudebník Jon Batiste, osm jich pak získali Justin Bieber, Doja Cat nebo H. E. R. Poprvé je nominovaná na Grammy i Selena Gomez, šanci uspět má také Český národní symfonický orchestr. Ten se skladatelem a šestinásobným držitelem Grammy Vince Mendozem nahrál desku Freedom Over Everything, z nějž byly nominovány dvě skladby.

Nejvíce nominací na prestižní hudební ceny Grammy, které se budou udílet koncem ledna, má americký jazzový hudebník Jon Batiste. Šanci získat ocenění má podle agentury AP hned v 11 kategoriích. Po osmi nominacích získal zpěvák Justin Bieber a zpěvačky Doja Cat nebo H. E. R. Po sedmi nominacích mají zpěvačky Billie Eilish a Olivia Rodrigo. Svou první nominaci si připsala Selena Gomez.

Dvě nominace získal rovněž skladatel a šestinásobný držitel Grammy Vince Mendoza za dvě skladby z desky Freedom Over Everything, kterou nahrál společně s Českým národním symfonickým orchestremMendoza má šanci uspět má se skladbou Concerto For Orchestra: Finale v kategorii nejlepší instrumentální skladba a rovněž se skladbou To The Edge Of Longing v kategorii Nejlepší aranžmá, nástroje a zpěv.

„Máme z toho obrovskou radost, protože je to vlastně naše iniciativa a hodně jsme se té desce věnovali. Začali jsme na ní pracovat asi před čtyřmi nebo pěti roky. Kromě toho, že je v ní hodně energie, tak jsme také jejími producenty. Jsem proto rád, že se to takto vrací. Už ta nominace je odměna,“ reagoval pro ČTK ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl po oznámení nominací na cenu Grammy.

O cenu v hlavní kategorii – album roku – se utká Jon Batiste s Justinem Bieberem, Billie Eilish, Dojou Cat, H. E. R, Kanye Westem, Tonym Bennettem a Lady Gaga, Olivií Rodrigo a Taylor Swift, uvedli organizátoři podle agentury Reuters.

Jon Batiste je možná největším překvapením Grammy, píše AP. Letošní držitel ceny Oscar za filmovou hudbu si podle ní vysloužil nominace na Grammy také v další velmi sledované kategorii nahrávka roku. Jeho nominace zahrnují několik žánrů včetně r’n’b, jazzu nebo klasické hudby, poznamenala AP.

Dosud nejvíce nominací na cenu Grammy podle AP získal rapper Jay–Z, který jich nasbíral 83, přičemž 23krát ocenění získal. V letošních cenách má tři nominace. Ceny Grammy patří mezi nejprestižnější ocenění v hudebním průmyslu, předány budou na slavnostním ceremoniálu v Los Angeles 31. ledna 2022.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat