Právě vysíláme

O Amy Winehouse natočí film. Připomeň si s námi její složitý a bouřlivý život

26. ledna 2023 12:05
O Amy Winehouse natočí film. Připomeň si s námi její složitý a bouřlivý život

Byla mladá, talentovaná a její ikonický účes znal celý svět. Zářnou kariéru ovšem vyměnila za drogy a alkohol, který jí byl nakonec i osudným. O kom je řeč? Přece o Amy Winehouse, princezně soulu, která svět opustila v pouhých 27 letech. Co jste o bouřlivém životě nadané zpěvačky možná nevěděli?

Černé vlasy, černě podmalované oči, vysoký účes, mírně nakřáplý hlas a tetování na ramenou. To byla image Amy Winehouse. Mladé ženy, která se v roce 1983 narodila do židovské rodiny v Londýně. Její otec pracoval ve firmě na instalaci oken, matka byla lékárnicí. Po babičce zdědila Amy hudební vlohy a už jako malou ji okouzlil legendární Frank Sinatra. Rebelská Amy totiž nebyla jako ostatní mladé dívky, co chtějí být jako Madonna, být v MTV a věnovat se popu. Tmavovlasá divoška toužila po tom zpívat jazz a soul – dva žánry, které v hudebním světě z hlediska oblíbenosti fanoušků silně zaostávají. Amy ovšem netoužila po slávě, chtěla pouze tvořit hudbu, kterou ze srdce milovala.

Ve 14 letech si koupila svou první kytaru a začala psát vlastní hudbu. Aby se už ve svých šestnácti letech postavila na vlastní nohy, začala pracovat pro hudební společnosti a stala se i vokalistkou významného jazzového orchestru National Youth Jazz Orchestra. Amy už v brzkém věku navštěvovala jazzové kluby a spřátelila se tak s některými jazzovými i soulovými zpěváky. A byl to právě zpěvák Tyler James, který zaslal její demo nahrávku do nahrávací společnosti Artists, která hledala nové talenty a patřila významnému producentovi Simonu Fullerovi, co pro svět objevil Kelly Clarkson nebo Annie Lennox.

Amy během dospívání (Profimedia)

První velký úspěch Amy zaznamenala s debutovou deskou pod názvem Frank v roce 2003. Jednalo se o jazzové a soulové dílo a na všech textech se podílela samotná Winehouse. Půlka planety začala obdivovat její ojedinělý hlas a emoce, které do svých písní dokázala vložit. Pro Amy totiž nebyla hudba pouhé uskupení slov, ale niterní výpověď.

Zpátky do tmy

Winehouse začala žít život, o kterém si myslela, že je ten nejbáječnější. Získala několik prestižních hudebních cen, vystupovala na známých festivalech a v době, kdy svět znal především blonďaté pop princezny, byla drzá mladá holka se zvláštním účesem příjemným zpestřením. Ještě větší úspěch zaznamenala o tři roky později deska Back To Black pojmenovaná podle ústřední písně. Amy obdržela cenu Grammy a Back To Black mohli posluchači slyšet i z mainstreamových rádií. Singl o velmi složitém rozchodu a následném trápení je dodnes vůbec nejslavnějším hitem Winehouse. Amy do písně vložila všechny své emoce i nejtemnější myšlenky. To, co by se mohlo zdát jako geniální textařské nadání, byl ovšem mnohem složitější problém. Byla to totiž Amyna příliš složitá psychika, která jí nakonec do tmy opravdu dostala.

První problémy poznamenaly Amy už v dětství. V jejích devíti letech otec opustil matku kvůli jiné ženě. Amy mu to dlouho dobu nemohla odpustit a jednalo se pro ni o nepochopitelnou zradu. Jako desetiletá holčička se pokusila o sebevraždu a byl to právě i vztah s otcem, který ovlivnil její další romantické vztahy s muži. Amy přímo lpěla na lásce a toužila potom být milována. Velmi zle snášela rozchody a se svými partnery chtěla sdílet naprosto všechno – i drogové opojení!

Amy a její přítel Blake

Byl to mladý Angličan jménem Blake, se kterým začala Amy ve velkém holdovat alkoholu a brát drogy. „Chci cítit všechno to, co cítíš ty,“ řekla prý Amy Blakovi, kterého hluboce milovala a později s ním uzavřela i sňatek. Dvojice spolu začala užívat heroin a kokain. Blake měl Amy donést drogy i do nemocnice, když se po jednom ze svých divokých večírků předávkovala.

Z talentované Winehouse se během krátké doby stala bulváry propíraná neprofesionální troska, která není schopna vystupovat. Amy se před publikem stěží držela na nohou, zapomínala texty nebo prostě jen stála na pódiu s rozmazaným make-upem a nepřítomně koukala před sebe. O velký rozruch se postarala v srbském Bělehradě, kde vystoupení musela ukončit už po pár minutách. Nepamatovala si totiž ani jména svých členů kapely. „Když jsem ji tam viděl stát, řekl jsem si, že tohle je úplný konec,“ vzpomíná dnes na ono vystoupení člen kapely. Po obrovském fiasku byla Amy poslána na léčení. Nechtělo se jí, jak i ona sama ostatně přiznává ve své slavné písni Rehab. I když na léčbu nakonec nastoupila, i po měsících na „odvykačce“ se alkoholu a drog nezbavila. Julie, bez těch drog je to taková nuda,“ svěřila se například jedné ze svých kamarádek po předávání cen Grammy.

Poslední vystoupení Amy Winehouse se uskutečnilo v Londýně 20. července 2011. V té době si už Amy moc dobře uvědomovala, co všechno pokazila a jak moc jí sláva přerostla přes hlavu. Sláva, o kterou ve skutečnosti nikdy nestála. „Všechno jsem zkazila. Kéž by bylo všechno jako dřív. Před vším tím šíleným humbukem,“ řekla jednoho dne členovi své ochranky. O den později byla ráno nalezena mrtvá ve svém bytě.

Amy Winehouse zemřela 23. července 2011 na otravu alkoholem. V krvi měla 4,1 promile. Zemřela v pouhých 27 letech a zařadila se do neslavného „Klubu 27“, tedy do skupiny umělců, kteří zemřeli ve stejném věku. Rodiče založili po Amyně smrti nadaci Amy Winehouse Foundation, která si dala za úkol podporovat organizace zabývající se problémem závislostí u mladých lidí.

V roce 2015 spatřil světlo světa dokument Amy, vynikající film, který pojednává o zpěvaččině životě a přináší výpovědi jejích skutečných přátel a kolegů. Fanoušci z filmu mohou pochopit, že Amy byla opravdu velmi inteligentní obyčejnou mladou ženou, která toužila po dvou věcech – tvořit hudbu a najít opravdovou lásku. Na svět slávy a peněz však nebyla připravena a snadno podléhala manipulaci z řad manažerů i vlastního otce. Jak totiž dokument dokazuje, byl to často právě Mitch Winehouse, který i psychicky zlomenou Amy závislou na heroinu tlačil do vystupování s vidinou velkých finančních zisků. A jelikož Amy před smrtí nezanechala závěť, byl to i on, kterému připadl její majetek.

V současné době se o Amy Winehouse připravuje hraný biografický film. Zpěvačku si zahraje  šestadvacetiletá Marisa Abela a na veřejnost se dostaly už první fotografie z natáčení. Ty ovšem u fanoušků nepřinesly úspěch a řada fandů se obává toho, jak bude snímek vypadat. Dle mnohých se totiž režisérce Sam Taylor – Johnson možná nepodaří vyobrazit skutečnou Amynu osobnost a zaměří se pouze na to, jak byla vykreslována v médiích, tedy jako nezvladatelná narkomanka. Půjde však nakonec o vydařené dílo? Uvidíme! Osud Amy Winehouse je natolik zajímavý, že si určitě filmové zpracování zaslouží.

Natáčení filmu Back To Black

Články, které by tě mohly zajímat