Právě vysíláme

Písničkář Neil Young nadále kritizuje Spotify a vyzývá jeho zaměstnance k odchodu

8. února 2022 14:37
Písničkář Neil Young nadále kritizuje Spotify a vyzývá jeho zaměstnance k odchodu

Americko-kanadský písničkář Neil Young se znovu pustil do kritiky streamovací platformy Spotify. V novém prohlášení vyzval zaměstnance švédského gigantu, aby firmu opustili, „než pohltí vaši duši“.

Ohradil se rovněž vůči čtyřem velkým americkým bankám, které podle něj financují zhoršování dopadů klimatických změn. Young nedávno stáhl ze Spotify svou hudbu, protože platforma dává výsadní prostor podcastu moderátora Joea Rogana, který podle Younga šířil dezinformace o covidových vakcínách.

„V našem věku komunikace jsou problémem dezinformace. Zbavte se dezinformátorů,“ vyzval Young své fanoušky. „Najděte si dobré a čisté místo, které budete podporovat svými měsíčními platbami,“ dodal.

„Muzikantům a tvůrcům tohoto světa říkám následující: Musíte si najít lepší domov pro svoje umění, než je Spotify. Pracovníkům ve Spotify říkám, že vaším velkým problémem je (šéf firmy) Daniel Ek – ne Joe Rogan. Zmizte odtamtud, než to pohltí vaši duši. Jediné cíle, které si Ek dává, se týkají čísel – ne umění, ne kreativity,“ dodal Young.

Young spustil ke konci ledna sice malou, ale mediálně poměrně vlivnou vlnu umělců, kteří ze Spotify stahují katalog svých písní. Protest se točí zejména kolem podcastu Joea Rogana, zřejmě nejposlouchanějšího na světě, se kterým Spotify uzavřela dohodu na výhradní distribuci jeho pořadu v odhadované hodnotě kolem 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun). Young tvrdí, že Rogan šíří v podcastu nebezpečné nepravdy o vakcínách proti covidu-19, které mohou lidi stát životy.

Přes víkend Rogan rovněž čelil kritice za to, že ve svém pořadu v minulosti opakovaně používal slovo nigger (negr), které je v USA z úst bělochů považováno za vážnou rasistickou urážku. Moderátor, který se následně omluvil, již dříve slíbil, že bude dbát na větší názorovou vyváženost ve svých pořadech při informování o pandemii. Spotify pak bez bližšího vysvětlení stáhlo z platformy asi 70 starších dílů jeho podcastu.

Šéf Spotify Ek nicméně přes víkend v dopise zaměstnancům naznačil, že platforma nehodlá Rogana „umlčovat“, a zřejmě s ním tedy bude nadále spolupracovat. Někteří pozorovatelé uvádí, že Rogan přináší platformě značné finanční zisky a díky němu se Spotify stalo jedničkou na poli podcastů v USA.

Young již dříve v prohlášení uvedl, že Spotify podle něj prostřednictvím Roganova podcastu „prodává lži za peníze“. Kritizoval rovněž kvalitu, v níž Spotify nabízí svým předplatitelům hudbu, a odkázal své posluchače ke konkurenci, zejména k hudebním platformám firem Apple, Amazon či Qobuz.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat