Právě vysíláme

Pokud prohraju, skončím s hudbou, řekl Ed Sheeran u soudu. Zpěváka obviňují z okopírování písně

3. května 2023 12:31
Pokud prohraju, skončím s hudbou, řekl Ed Sheeran u soudu. Zpěváka obviňují z okopírování písně

Ed Sheeran v současné době prochází soudním řízením kvůli plagiátorství souvisejícímu s jeho písní z roku 2015 Thinking Out Loud. Co se stane, když soud prohraje?

V roce 2016 byla popová hvězda žalována Edem Townsendem, jedním ze spoluautorů legendárního soulového songu Let’s Get It On z roku 1973, který nazpíval Marvin Gaye. Townsend Eda Sheerana obvinil z toho, že stejný hudební námět použil v singlu Thinking Out Loud z roku 2014.

V žalobě je uvedeno, že Sheeran a spoluautorka písně Amy Wadge zkopírovali rytmus původní písně a také vzestupnou čtyř akordovou sekvenci. Odkazuje se také na „nápadné podobnosti“ mezi dvěma skladbami. Sheeran obvinění popírá.

 

V pondělí u soudu na Manhattanu umělec údajně prohlásil, že v případě prokázání viny skoncuje s hudbou. „Pokud se to stane, končím, končím,“ řekl, když popisoval daň, kterou si na něm soud vybírá. „Připadá mi opravdu urážlivé věnovat celý svůj život tomu, abych byl interpretem a skladatelem, a někdo se to snažil pošpinit“ dodal.

Sheeranova právní zástupkyně Irene Farkas během soudního jednání uvedla, že píseň byla napsána bez kopírování Gaye a obsahuje prvky, které se běžně používají v pop music.

Právník Ben Crump naopak tvrdí  že se zpěvák „sám přiznal“ ke kopírování Gaye, když v živé show zremixoval písně dohromady „Kdybych udělal to, z čeho mě obviňujete, byl bych idiot,“ řekl Sheeran minulý týden v reakci na obvinění. „Jsem přesvědčen, že většina popových písní je postavena na stavebních kamenech, které jsou volně dostupné již 100 let,” řekl.

 

Články, které by tě mohly zajímat