Právě vysíláme

Předělávky songů, které převálcovaly originály. Vsadíme se, že jste ani netušili, že jde o coververze!

14. září 2019 11:10
Předělávky songů, které převálcovaly originály. Vsadíme se, že jste ani netušili, že jde o coververze!

Coververze byly v hudebním průmyslu vždy tak trochu kontroverzní záležitostí. Někdo je má rád, někdo je pokládá za krádež (i když ve většině případů legální) a někdo si zkrátka a dobře jen myslí, že kreativní umělci by si neměli usnadňovat tímto způsobem práci.

Během let se na světě objevila slušná řádka coversongů, které dobyly svět. A vsadíme se, že jste ani neměli tušení o tom, že se vlastně jedná o předělávky.

Cyndi Lauper – Girls Just Want To Have Fun

Tahle hymna pop music dobyla v roce 1983 prakticky celý svět. Nejspíš jste ale ani netušili, že ještě předtím, než téhle skladbě vdechla život americká popová diva Cyndi Lauper, svět tuhle věc vlastně už znal. Skladba původně pochází z pera new wave hudebníka Roberta Hazarda, který byl během osmdesátých let docela výraznou postavou především na undergroundové klubové scéně v americké Philadelphii.

Joan Jett – I Love Rock’n’Roll

Tenhle hit se v roce 1981 stal modlou snad všech příznivců rokenrolu na světě. Během let jej také přezpíval kdekdo. Ale teď se podržte – i když je opravdu těžké představit si, že by rokenrol někdo miloval ještě více než Joan Jett, první s touhle skladbou přišla americká kapela The Arrows, a to celých sedm let před Joan.

Beyoncé – If I Were A Boy

Americká legenda žánru r’n’b má na kontě nespočet hitů a platinových alb. A právě jedním z jejích největších úspěchů v tomto století je také skladba If I Were A Boy. Skladbu původně složila a napsala zpěvačka a textařka, která si říká BC Jean. Její nahrávací společnost ji ale raději obratem prodala managementu od Beyoncé a skladba se stala prakticky přes noc globálním hitem. Těžko říct, jestli to původní autorku nějak mrzí. Na honorářích si během let jistě přišla na své.

Elvis Presley – Hound Dog

O tom, že bude Elvis Presley už navěky platit za krále rokenrolu, nepochybuje nikdo ani více než čtyřicet let po jeho smrti. I on má na kontě celé desítky nezapomenutelných skladeb – a jednou z těch nejvýraznějších je i Hound Dog. Jejím autorem je však legendární americká zpěvačka Big Mama Thornton, která po právu patřila k největším ikonám hudebního žánru blues.

The Fugees – Killing Me Softly With His Song

Tahle skladba naprosto dokonale popisuje nostalgii devadesátých let minulého století. The Fugees jste v tu dobu slyšeli všude. Písnička byla brutálně rotována v rádiovém éteru, dostala se i do nejednoho filmu a tak dále. Původní autorkou je ale Roberta Flack. Od té si písničku nakonec propůjčila například i naše zpěvačka Helena Vondráčková, která ji přetvořila v nezapomenutelný šlágr Dvě malá křídla tu nejsou.

Články, které by tě mohly zajímat