Právě vysíláme

Shakira stane před soudem, hrozí jí osm let vězení

28. září 2022 8:10
Shakira stane před soudem, hrozí jí osm let vězení

Shakira stane ve Španělsku před soudem kvůli obžalobě z daňových úniků. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na justiční orgány v Barceloně. Obžaloba žádá pro kolumbijskou umělkyni více než osmiletý trest za to, že nezaplatila 14,5 milionu eur (zhruba 357 milionů korun). Shakira ale tvrdí, že španělské státní pokladně nic nedluží. V červenci odmítla dohodu s prokuraturou.

Španělská justice zatím neoznámila, kdy proces se zpěvačkou začne. Obžaloba kromě trestu vězení v délce osmi let a dvou měsíců žádá také uložení pokuty ve výši 24 milionů eur (592 milionů korun) a zákaz využívat daňové pobídky a slevy po dobu 18 let.

Obžaloba se domnívá, že Shakira v letech 2012 až 2014 předstírala, že žije na Bahamách, ale ve skutečnosti strávila alespoň 183 dní v roce ve Španělsku. Tím se stala španělským daňovým rezidentem a vznikla jí povinnost hradit daně z příjmu v této evropské zemi. Zpěvaččiny obhájci naopak tvrdí, že Shakira pobývala ve Španělsku do roku 2015 jen občasně.

Zaměstnanci daňového úřadu svá tvrzení o zpěvaččině daňové rezidenci zakládají na analýze jejího každodenního života zachyceného na sociálních sítích nebo plateb kreditními kartami v kadeřnictvích, na hodinách francouzštiny, v nahrávacích studiích i obchodech s oblečením.

Zpěvačka tvrdí, že složila na úhradu dluhu na dani a penále přes 17 milionů eur. To obžaloba považuje za polehčující okolnost. Přitěžující okolností je podle obžaloby naopak to, že Shakira pro utajení svých daňových povinností použila společnosti v daňových rájích, napsal deník El País.

Kvůli daňovým únikům španělské úřady v minulosti soudily například slavné fotbalisty. Obvykle však takto souzení dostali jen podmíněné tresty či pokuty. Argentinský útočník Lionel Messi dostal v roce 2017 podmíněný trest 21 měsíců odnětí svobody, který ale později soudy změnily na pokutu.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat