Právě vysíláme

Začíná EUROVIZE! Mrkněte na několik zajímavostí, které jste o téhle soutěži (možná) nevěděli

14. května 2019 16:10
Začíná EUROVIZE! Mrkněte na několik zajímavostí, které jste o téhle soutěži (možná) nevěděli

Po roce je tu zase další ročník soutěže Eurovision Song Contest. I Česká republika má na něm svá želízka v ohni. Mrkněte se na pár zajímavostí o téhle soutěži, které jste (asi) nevěděli.

Už dnes ve 21:00 začíná v izraelském Tel Avivu letošní ročník Eurovize. Tahle soutěž běží každoročně už od roku 1956, a je tak jednou z nejstarších televizních show na světě. Českou republiku tu bude letos reprezentovat skupina Lake Malawi. Zařadí se tak po bok elitní armády skupin a interpretů, kteří v téhle soutěži vystoupili.

  • Účast v soutěži byla startem pro úspěšnou kariéru mnoha evropských umělců. Mezi ty nejvýraznější patří například Abba, Céline Dion, Lordi, Ruslana, nebo t.A.T.u.

  • Účast v Eurovizi je podmíněna členstvím v Evropské vysílací unii, nebo Radě Evropy, faktické umístění v Evropě není podmínkou. Několik soutěžících zemí se nachází v přilehlé části Asie, jako Gruzie, Ázerbájdžán, Izrael, Kypr nebo Turecko. V roce 1980 se také zúčastnila africká země: Maroko.
  • Česká republika se na soutěži poprvé ukázala v roce 2007. Reprezentovala nás tehdy skupina Kabát s písní Malá dáma, která ovšem u diváků příliš nezabodovala. Skončila jako poslední se ziskem jediného bodu z Estonska.

  • Například ve Velké Británii bývá soutěž analyzována se stejnou důsledností jako fotbalové mistrovství světa. Celosvětově soutěž sleduje kolem 200 miliónů lidí. Patří tak mezi nejsledovanější nesportovní akce na planetě.

Zdroj: YouTube

Články, které by tě mohly zajímat