Právě vysíláme

Devět let čekání na titul je u konce! Jak vypadaly mistrovské oslavy na Spartě?

24. května 2023 10:04
Devět let čekání na titul je u konce! Jak vypadaly mistrovské oslavy na Spartě?

Kdo by na startu jarní části fotbalové ligy čekal, že by se na Letné po devíti letech mohly konat mistrovské oslavy? Sparta byla třetí a na vedoucí Plzeň tehdy ztrácela 7 bodů. Nepovedenou podzimní část ovšem na jaře proměnila ve velkém stylu. Letenský klub v jarní části fotbalové ligy nikdo neporazil a tým zaslouženě udržel skóre 18 zápasů bez prohry.

Trenér Brian Priske, sparťanský spasitel, který vrátil Spartu zpátky na výsluní. Kdo by si pomyslel, že právě Brian Priske ve své první sezoně vyhraje titul a zúčastní se finále českého poháru. Po nepovedeném začátku sezóny, kdy Sparta vypadla ve druhém předkole evropské konferenční ligy s norskými Viking a nezvládnutém vstupu do sezóny – domácí prohře s Libercem 2:1 – to pro trenéra Priskeho nebyl dobrý úvod.

Rukopis dánského kouče se na Spartě začal projevovat hned po nepovedeném úvodu ligy, kdy Sparta neprohrála 11 utkání v řadě (6-5-0). Po jedenácti zápasech ovšem dostala tvrdou lekci od svého největšího rivala a z Edenu si odvezla čtyřgólový debakl. Spartu po pražském derby čekala další náročná zkouška v Plzni, kde Sparta do té doby 11 let nevyhrála. Zlomový moment se odehrál právě tam. Dánský kouč tu dokázal po jedenácti letech vyhrát a dobýt plzeňskou Dosan arénu. Po tomto zápase Sparta nastartovala éru 21 zápasu bez porážky. Jediný Liberec a Slávie ji dokázali do této chvíle porazit. Spartu čeká v sobotu 27. 5. poslední kolo ligy a bude zajímavé sledovat, jestli letenský klub sérii prodlouží.

Není divu, že včerejší oslavy Sparty byly velkolepé. Bylo poznat, jak všem hráčům a členům realizačního týmu spadnul kámen ze srdce, ale byla také vidět hrdost, že se Sparta po tolika letech dokázala vrátit na vrchol. Sparťané slavili, jak se svými příznivci na stadionu, tak cestou na benzinovou stanici. Cesta z Uherského Hradiště do Prahy byla dlouhá, ale o zábavu bylo určitě postaráno. Vypadá to, že Sparta v Janu Kuchtovi nenašla jenom kanonýra, ale i nového řidiče klubového autobus, když si na chvíli sedl za volant.

 

Je znát, že po dlouhé době je v kabině Sparty dobrá nálada a hráči drží při spolu i přes nezdary, které se v týmu děly. Největší zásluhu na tom má kouč Brian Priske, který udělal výborný tah na začátku sezóny, kdy jmenoval kapitánem Ladislava Krejčího. A k dobré atmosféře určitě přispělo i to, že jako jediný z trenérů, kteří ve Spartě působili od doby Vítězslava Lavičky, chodil na děkovačky před fanoušky i po zápase, který tým nevyhrál.

 

Články, které by tě mohly zajímat