Právě vysíláme

MARTIN STRANKA hlásí výhru pro Česko. Zabodoval v prestižní světové fotografické soutěži

28. února 2019 13:10
MARTIN STRANKA hlásí výhru pro Česko. Zabodoval v prestižní světové fotografické soutěži

Český fotograf Martin Stranka zvítězil v prestižní světové fotosoutěži Sony World Photography Awards. Ta je často přirovnávána k fotografické obdobě filmových Oscarů. Stranka vyhrál v kategorii Kreativní fotografie a utká se o absolutní prvenství s vítězi dalších devíti kategorií. Gratulujeme!

Mladý český fotograf uspěl s fotografií Snílci a válečníci (Dreamers And Warriors) v celosvětově uznávané soutěži Sony World Photography Awards. Jeho snímek byl oceněn prvním místem v kategorii Creative Open (kreativní tvorba, volný styl).  Přihlášeno bylo 326 tisíc fotografií od autorů ze 196 zemí světa. Největší počet snímků do soutěže přišel z Velké Británie, Itálie a z USA.

Martin Stranka se narodil v Mostě, v pátek třináctého v dubnu 1984. K fotografii se dostal cestou terapie po nečekané ztrátě velmi blízkého člověka před 12 lety. Nikdy umění nestudoval, a tak byl vždy sám sobě samoukem. Jeho osobitý způsob vidění fotografií se nachází mezi sněním a probuzením. Martin Stranka vytváří obrazy, které se zdají být jako statické snímky z filmu – z takového, který balancuje na hranici mezi fantazií a skutečností. Fotku vnímá jako prostor, kde nachází čistou rovnováhu a klid.

Přes 90 ocenění

Jeho výstavy bylo možné shlédnout od amerického Los Angeles přes Evropu v Londýně, Paříži, Praze až po Šanghaj v Asii. Martinovy fotografie byly prezentovány v uznávaných galeriích jako Getty Images Gallery a Saatchi Gallery. Jeho práce byly vystavovány vedle umělců jako Andy Warhol, Annie Leibovitz, Banksy a Damien Hirst. Martin Stranka byl nedávno úspěšně představen na veletrhu Scope během týdne umění Art Basel, který patří mezi největší a nejvýznamnější světové umělecké události, který se koná každoročně v New Yorku, Miami a Basileji.

Vítězný snímek Martina Stranky a fotografie jeho soupeřů, se kterými se utká o absolutní vítězství najdete ve fotogalerii.

Zdroj: www.martinstranka.com, alphauniverse.com, www.lidovky.cz

Nestačí vám pes? Proměňte si ho ve lva!

Články, které by tě mohly zajímat