Právě vysíláme

David Guetta tvrdí: Budoucnost hudby je v umělé inteligenci

14. února 2023 15:20
David Guetta tvrdí: Budoucnost hudby je v umělé inteligenci

DJ David Guetta prohlásil, že „budoucnost hudby je v umělé inteligenci“. Poté, co použil tuto technologii k přidání vokálu ve stylu Eminema do nové písně.

Věhlasný DJ použil dvě služby umělé inteligence k vytvoření textů a rapu ve stylu americké hvězdy pro živou show. Francouzský producent poté uvedl, že skladbu komerčně nevydá. Řekl ale, že si myslí, že hudebníci budou v budoucnu používat umělou inteligenci (AI) jako nástroj k vytváření nových zvuků, protože „každý nový hudební styl vychází z nových technologií“.

V rozhovoru s hudebním korespondentem BBC Markem Savagem na Brit Awards Guetta řekl: „Jsem si jistý, že budoucnost hudby je v umělé inteligenci. Určitě. Není pochyb. Půjde vlastně o nástroj.“

Guetta získal na ceremoniálu Brit Awards cenu pro nejlepšího producenta. Umělou inteligenci přirovnal k nástrojům, které v minulosti vedly k hudebním revolucím. „Pravděpodobně by neexistoval rock’n’roll, kdyby nevznikla elektrická kytara. Nebyl by žádný acid house bez basového syntetizéru Roland TB – 303 nebo bicího automatu Roland TR – 909. Nebyl by žádný hip-hop bez sampleru. Myslím, že umělá inteligence by mohla definovat nové hudební styly. Věřím, že každý nový hudební styl vychází z nových technologií,“ zamýšlel se Guetta.

Ve videu, které zveřejnil minulý týden, Guetta řekl, že vytvořil vokál ve stylu Eminema jako vtip, ale fungovalo to tak dobře, že tomu nemohl věřit. Nahrávku zveřejnil, protože chtěl otevřít diskuzi a zvýšit povědomí o možnostech umělé inteligence v hudebním průmyslu.

„Vlastně je to velmi vtipné, protože reaguje spousta lidí. Někteří z nich říkají, že je to geniální, jiní jsou strašně naštvaní. Já tu nahrávku ale nevydám,“ vysvětlil Guetta. Skladba zní, jako kdyby se na jejím vzniku Eminem opravdu podílel. Ohlasy fanoušků jsou opravdu různorodé, někteří tvrdí, že umělá inteligence znamená spoutání lidské kreativity. Eminem bezprostředně nereagoval, ale ať je jeho pohled jakýkoliv, umělá inteligence tu prostě je a můžeme počítat s tím, že se etabluje i v hudebním průmyslu.

Časopis Variety poznamenal, že na tiktoku se v posledních měsících stalo virálními více písní generovaných umělou inteligencí, přičemž fanoušci si vzali stávající písně a pomocí softwaru nastavili, aby zněly, jako by je zpíval jiný umělec. A Nick Cave v lednu napsal jízlivou recenzi systému umělé inteligence, který se pokusil napsat píseň v jeho stylu. Pokus přirovnal k travesty show a označil ho za groteskní výsměch.

Články, které by tě mohly zajímat