Právě vysíláme

Mnoho telefonů s Androidem bude připojeno přes satelity

30. ledna 2023 13:25
Mnoho telefonů s Androidem bude připojeno přes satelity

Nové partnerství mezi společností Iridium pro satelitní telefony a čipovým gigantem Qualcomm přinese v průběhu roku satelitní konektivitu prémiovým smartphonům běžícím na Androidu.

To znamená, že v místech, kde není mobilní pokrytí, se mohou telefony spojit s blízkými satelity a odesílat a přijímat zprávy. Čipy zainteresované firmy Qualcomm jsou v mnoha chytrých telefonech se systémem Android.

Jablíčkáři mohou smutnit jenom kvůli tomu, že je jejich kamarádi vyznávající Android doženou, jelikož Apple oznámil satelitní funkci pro iPhony už 14. září 2022.

Služba je zatím dostupná pouze pro odesílání a přijímání základních textových zpráv v případě nouze. Nové partnerství zpřístupní stejnou službu dalším milionům uživatelů chytrých telefonů, aniž by byla navázána na konkrétní značku telefonu. Na výrobci však zůstane rozhodnutí, zda tuto funkci povolí.

Iridium je původní satelitní telefonní systém, který vyslal svůj první satelit na oběžnou dráhu v roce 1997. V roce 2019 dokončil obnovu své sítě a nyní má na obloze 75 satelitů.

Satelity pokrývají celou zeměkouli a létají na nízké oběžné dráze, tedy asi 780 km nad Zemí, a jejich skupiny spolu mohou komunikovat a předávat si mezi sebou data.

Qualcomm uvedl, nová funkce nazvaná Snapdragon Satellite bude nejprve začleněna pouze do jeho prémiových čipů, takže je nepravděpodobné, že se objeví v levných zařízeních. Nakonec se rozšíří na tablety, notebooky a dokonce i vozidla a stane se také službou, která není omezena na nouzovou komunikaci, i když to pravděpodobně už bude za poplatek.

Satelitní připojení je obecně považováno za další metu pro mobilní telefony, protože řeší problém oblastí, kde neexistuje žádné pokrytí. Ty bývají častější na venkově nebo odlehlých místech.

Satelitní připojení již bylo úspěšně nasazeno k poskytování širokopásmového pokrytí, jde například o Starlink Elona Muska. Satelitní širokopásmové připojení je rychlé a obecně spolehlivé, ale dražší než kabelové nebo optické připojení. Používání této funkce bude podléhat místním vládním nařízením, některé země včetně Indie a Číny zakazují používání satelitních telefonů.

Zdroj: BBC

Články, které by tě mohly zajímat