Právě vysíláme

Evropská komise zakázala tiktok zaměstnancům. Poslankyně vyzvala uživatele, aby aplikaci smazali

25. února 2023 9:40
Evropská komise zakázala tiktok zaměstnancům. Poslankyně vyzvala uživatele, aby aplikaci smazali

Zaměstnanci Evropské komise dostali příkaz odstranit aplikaci TikTok z telefonů a dalších služebních zařízení. Komise uvedla, že toto opatření zavádí kvůli „ochraně dat a zvýšení kybernetické bezpečnosti“.

Sociální síť TikTok, vlastněná čínskou společností ByteDance, čelila v posledních měsících mnoha obviněním, že sbírá data uživatelů a předává je čínské vládě. Firma ale trvá na tom, že nefunguje jinak než ostatní sociální média.

Mluvčí Evropské unie Sonya Gospodin uvedla, že správní rada Evropské komise, výkonné složky EU, učinila rozhodnutí o zákazu tiktoku z bezpečnostních důvodů. „Cílem opatření je chránit Komisi před kybernetickými bezpečnostními hrozbami a akcemi, které mohou být zneužity pro kybernetické útoky proti komisi,“ uvedla.

Zákaz také znamená, že zaměstnanci Evropské komise nemohou používat TikTok na osobních zařízeních, která mají nainstalované oficiální služební aplikace. Komise má kolem 32 000 stálých a smluvních zaměstnanců, kteří musejí TikTok vymazat co nejdříve, nejpozději do 15. března 2023.

Pro ty, kteří to nesplní ve stanovené lhůtě, již nebudou k dispozici firemní aplikace, jako je e-mail a Skype pro firmy. TikTok uvedl, že rozhodnutí komise bylo založeno na mylných představách o jeho platformě. Vloni ovšem připustil, že někteří zaměstnanci v Číně mají přístup k datům evropských uživatelů. Tento fakt je pochopitelně pro představitele západních zemí silně znepokojující a je jasné, že se politici budou snažit TikTok odstavit aspoň od telefonů vládních představitelů a zaměstnanců.

Americká vláda loni zakázala TikTok na zařízeních vládních zaměstnanců kvůli obavám o národní bezpečnost. USA se obávají, že čínská vláda může využít tuto sociální síť k přístupu k těmto zařízením a americkým uživatelským datům. Před pár týdny i nizozemská vláda doporučila veřejným činitelům, aby se aplikaci vyhýbali kvůli podobným obavám. Ve Velké Británii předsedkyně výboru pro zahraniční věci, poslankyně Alicia Kearns, v rozhovoru pro Sky News vyzvala uživatele tiktoku, aby aplikaci smazali.

TikTok rychle roste a podle analytické firmy Sensor Tower Data byl první aplikací, která dosáhla tří miliard stažení po celém světě. Dnes už se blíží k hranici čtyř miliard stažení. Západním zemím slibuje, že například data Evropanů budou zpracovávána přímo v Evropě a stejně na tom budou i Američané, jejichž data by měla být uchovávána v USA.

Nejmenovaný zdroj řekl BBC, že Rada EU je také v procesu zavádění opatření podobných těm, která přijala Komise. Orgány EU ale zatím nepostupují v součinnosti a například Evropský parlament prý zatím podobné opatření nechystá.

Články, které by tě mohly zajímat