Právě vysíláme

Rusové pomýšlejí na výrobu vlastního chytrého telefonu

15. března 2023 16:03
Rusové pomýšlejí na výrobu vlastního chytrého telefonu

Ruská technologická firma se chce přiblížit světovým gigantům a má zatím dost povrchní plán na vývoj a výrobu chytrého telefonu využívajícího operační systém Android.

Od invaze na Ukrajinu před více než rokem čelí Rusko exodu technologických společností a služeb. To zahrnuje Samsung a Apple, dva z nejpopulárnějších značek smartphonů na světě. V reakci na to se Rusové chtějí soustředit na technologickou soběstačnost, včetně vytvoření nového smartphonu běžícím na Androidu.

Telefon má být vyvinut společností National Computer Corporation (NCC), jednou z největších ruských IT firem. Ambiciózním cílem je prodat 100 000 nových chytrých telefonů a tabletů už do konce roku 2023. Alexander Kalinin, zakladatel NCC, chce do projektu investovat přes 132 milionů dolarů a do roku 2026 chce mít 10 % trhu. Americké ministerstvo obchodu nedávno zakázalo vývoz telefonů a další elektroniky v ceně nad 300 dolarů do Ruska. Odborníci však tvrdí, že pro ruský smartphone bude těžké soupeřit s levnou konkurencí z Číny a může se setkat s problémy s používáním Androidu Google. Jde o to, zda Google poskytne licenci. Google totiž už teď nenabízí placené aplikace nebo aktualizace ruským uživatelům. Naopak zatím nezabránil lidem v Rusku ve využívání svých bezplatných služeb, jako jsou Gmail, Mapy, Play a YouTube.

Nový projekt smartphonu je jedním z mnoha ruských pokusů o technologickou soběstačnost. Země slíbila bezprecedentní množství peněz na rozvoj elektronického průmyslu, což je pro ruské firmy lákavé. Ale ne každý je přesvědčen o tom, že vládní dotace budou mít za následek úspěšné produkty. Někteří znalci ruského prostředí tvrdí, že jde spíš o snahu PR expertů o vytvoření senzace.

V některých ohledech bylo technologické úsilí Ruska úspěšné. Poté, co byly v zemi blokovány služby jako Instagram, Facebook a Twitter, přešli někteří ruští uživatelé na domácí sociální média, zejména na ruskou verzi Facebooku zvanou Vkontakte. Ruské společnosti, státní i soukromé, se zatím ne příliš úspěšně pokoušejí nalákat Rusy z Tiktoku, Instagramu a YouTube na domácí varianty služeb, jako jsou Yappy, Rossgram a Rutube. Mnoho z těchto platforem však slízlo kritiku za zastaralý design a nedostatek uživatelů.

Čerstvá vlna sankcí po invazi na Ukrajinu dala nový vítr konceptu ruské technologické soběstačnosti, přičemž vláda zahájila více iniciativ k vytvoření domácích náhrad za zahraniční elektroniku, online platformy a software.

Své působení v Rusku po invazi na Ukrajinu zastavilo nebo omezilo více než 1000 technologických firem. Jde o Cisco, SAP, Oracle, IBM, TSMC, Nokii a Ericsson, stejně jako Samsung a Apple, dále mobilní operátoři, různé továrny a start-upy. Podle společnosti IDC, globální firmy specializované na analýzu trhu, se ruský trh IT v roce 2022 propadl o 12,1 miliardy tolarů, což je 39 %.

Jednou ze slibnějších alternativ k Androidu je Aurora OS, operační systém pro smartphony založený na Linuxu, který vytvořila ruská státní telekomunikační firma Rostelecom. Aurora však byla primárně vyrobena pro vládní použití a nepodporuje aplikace Android. V prosinci ruská vláda odmítla Auroře přidělit peníze z fondu pro rozvoj ruského operačního systému.

Jiní ruští výrobci smartphonů, jako je BQ, slíbili, že pro své telefony přizpůsobí systém od firmy Huawei, zatím ale nedošlo k nějakému pokroku. Čínská firma Huawei vyvinula svůj vlastní operační systém v roce 2019 poté, co Google musel respektovat americké vývozní sankce. Huawei v boji o zákazníky mimo Čínu poznává, že je pro značku chytrých telefonů je těžké získat uživatele bez přístupu k službám Googlu.

Další malí ruští výrobci to mají těžké, Rusové dávají přednost značkám, které již znají. Díky paralelnímu obchodování, tedy importu zboží bez povolení výrobce, jsou v zemi i dále k dispozici oficiálně zakázané značky Samsung a Apple. NCC říká, že cílem je prodávat telefony za 130 až 400 dolarů, tedy za výrazně méně peněz, než kasírují západní výrobci. NCC zatím ani netuší, kde bude vyrábět, zda v Rusku nebo čínských licenčních továrnách. Jasné je, že si Rusové budou muset najít nějaký rozumný důvod k tomu, aby kupovali domácí telefony za vyšší cenu, než osvědčené čínské přístroje.

 

Články, které by tě mohly zajímat