Právě vysíláme

Chvíle napětí… Slovem roku 2015 se stává EMOJI

19. listopadu 2015 15:14
Chvíle napětí… Slovem roku 2015 se stává EMOJI

Piktogramy, nebo moderněji řečeno emotikony, absolutně změnily způsob komunikace.

Namísto slov použít obrázek. Než složitě opisovat své aktuální rozpoložení a náladu, je jednodušší zvolit jeden z celé škály emotikonů. Jejich psaní se v několika posledních letech stalo vlastně už samozřejmostí.

A tak možná není až tak velkým překvapením, že slovem roku 2015, které každoročně vyhlašuje Oxfordský slovník, se vlastně nestalo slovo, ale emotikon. Aby ho vyhlašovatelé ankety mohli nějak slovně popsat, tak mu dali velice libozvučný název Emoji.

Emoji tak na imaginárním trůnu pro slovo roku vystřídal loňského vítěze, slovo „vape“, které je výrazem používaným pro inhalaci ochucených par z elektronických cigaret. V roce 2013 tuto zajímavou anketu vyhrálo slovo „selfie“.

Na piktogramové vítězství rychle zareagoval jeden z výrobců počítačového hardwaru a uvedl na trh Emoji Keyboard, klávsnici, na níž je ke každému písmenu přiřazen i emotikon. Tahle světově první bezdrátová klávesnice vám dodá „emojí“ superschopnosti. Smajlíky, jak emotikonům v Česku říkáme, prý budete schopni psát až 10krát rychleji než na běžné klávesnici.

[primitiveInlineYoutube ytid=“Hvm3B6kXPK0″]

 

Články, které by tě mohly zajímat