Právě vysíláme

Čína zakázala fotbalistům tetovat se, již pořízené „malůvky“ si mají odstranit

3. ledna 2022 11:10
Čína zakázala fotbalistům tetovat se, již pořízené „malůvky“ si mají odstranit

Čínské úřady zakázaly fotbalistům národního týmu tetování a reprezentanty vyzvaly, aby si již pořízená tetování z těla odstranili. Sportovci by podle čínské Generální správy sportu (GAS) „měli být příkladem zbytku společnosti“. Za porušení nařízení hrozí reprezentantům trest.

„Národní týmy na všech úrovních budou přísně dodržovat nová opatření a pomohou znovu pozvednout pozitivního ducha čínského fotbalu,“ citovala agentura Reuters z prohlášení GAS. Tetování bude povoleno pouze „ve zvláštních případech a se souhlasem týmu“, během tréninků a zápasů ale musí být zakryté.

Vláda totalitní země už v minulosti vyžadovala po fotbalových reprezentantech, aby si během utkání zakrývali tetování a nepobuřovali občany. V čínské univerzitní lize fotbalistek odmítl rozhodčí zahájit zápas kvůli odbarveným vlasům hráček týmu Fu-čou a soupeř Ťi-mej zvítězil kontumačně 3:0.

Hráči národního týmu a výběru do 23 let mají nyní striktně zakázáno pořizovat si nová tetování. V juniorských reprezentacích je zcela zakázáno nominovat hráče s tetováním.

GAS uvedl, že chce pracovat i na „ideologickém a politickém vzdělávání hráčů“. „Posílí se národní hrdost a zodpovědnost a národní tým bude znovu konkurenceschopný,“ uvedl úřad.

Čína bude v roce 2023 hostit asijský šampionát. Na mistrovství světa se reprezentace kvalifikovala pouze v roce 2002, v základní skupině ale prohrála všechny tři zápasy. V žebříčku FIFA patří Číně 74. místo.

Články, které by tě mohly zajímat