Právě vysíláme

12 českých divů světa aneb Už jste navštívili tato úchvatná místa v ČR?

19. června 2018 10:30
12 českých divů světa aneb Už jste navštívili tato úchvatná místa v ČR?

Označením UNESCO se nepyšní jen tak ledajaké památky. Tento emblém si nesou jen ty opravdu výjimečně a jedinečné, které se spolu se začleněním do tohoto celosvětového společenství zavazujeme chránit a uchovávat pro budoucí generace.

V České republice jich máme dokonce 12 (!), což z nás již činí pravou „UNESCO velmoc“. Víte, která to jsou? Jejich návštěvu byste si určitě neměli nechat ujít!

Historické centrum Prahy

Na seznam UNESCO bylo zapsáno v roce 1992. Do historického jádra spadá Pražský hrad a Hradčany, Malá strana včetně Karlova mostu, Starého Města s Josefovem, Nového Města, Vyšehradu i jejich jednotlivé památky.

 

Vila Tugendhat v Brně

Na seznam UNESCO byla zapsána v roce 2001. Postavena byla v letech 1929 – 1930 pro manžele Tugendhatovi v Brně – Černých Polích a projektováním domu se ujal jeden z nejvýznamnějších evropských architektů té doby Ludwig Mies van der Rohe. Součástí architektonického návrhu byla i zahrada. V roce 1938 manželé Tugendhatovi emigrovali do Švýcarska a během války byl dům zabaven gestapem. Dnes slouží veřejnosti jako muzeum.

 

Státní hrad a zámek Český Krumlov

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO byl zapsán v roce 1992. Po Pražském hradu je druhým největším zámeckým komplexem České republiky. Historické sídlo rodu Rožmberků zahrnuje řadu zámeckých budov, slavný maškarní sál, unikátní, nedávno zpřístupněné barokní divadlo, zámeckou zahradu s rokokovou fontánou a letohrádek Bellarie s otáčivým hledištěm.

 

Areál vesnice Holašovice

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO byl téměř zcela dochovaný středověký systém obytných domů a sýpek zapsán v roce 1998. Domy jsou propojeny ohradními zdmi s brankami a klenutými vjezdy do prostoru návsi, což spolu s dochovaným štukovým dekorem (tzv. lidové nebo selské baroko) na většině průčelí dává celému sídlu neopakovatelnou atmosféru a výraz. Komplex čítá 23 památkově chráněných usedlostí s celkem 120 budovami. Usedlosti jsou rozloženy po obvodu rozlehlé obdélníkové návsi (210 x 70 m). K unikátním patří například studny s dřevěnou pístovou pumpou nebo Selský dvůr č. p. 6, který je rodinným selským sídlem již od roku 1530.

 

Jaké jsou další UNESCO pýchy naší republiky? Na to se podívejte do galerie:

 

Zdroj: www.unesco-czech.cz

Děsivé fotky naší znečištěné planety vám urvou srdce

Články, které by tě mohly zajímat