Právě vysíláme

7 BEZVA TIPŮ, jak se ráno probudit i bez kafe

6. května 2016 9:00
7 BEZVA TIPŮ, jak se ráno probudit i bez kafe

Pozor! Všechny následující tipy jsou vědecky ověřené, tak proč si nedopřát něco nového?

Kofein stimuluje centrální nervový systém a zlepšuje náladu. Ale všeho moc škodí, a pokud nechceš být závislák, nemůžeš pít kávu, nebo zrovna není po ruce, zkus tohle.

PUSŤ DOVNITŘ SVĚTLO
„Spánkový“ hormon melatonin funguje v noci, ale ráno potřebuješ tělo probudit. Pokud vstáváš za tmy, pořiď si budík s osvětlením, ať máš přirozenější start do nového dne. Odhrň závěsy a „let the sunshine in!“

☀ DEJ SI SPRCHU (a zakonči ji studenou vodou)
Voda je zaručený životabudič. Horká však zpomaluje krevní oběh a na čerstvosti ti nepřidá. Alespoň na závěr zmírni teplotu – uvidíš, že budeš hned jako rybička. Navíc zrychlíš metabolismus a zlepšíš si náladu.

DOPLŇ TEKUTINY
Přes 60% tvého těla tvoří voda. Přes noc se potíš, ráno taky leccos vyloučíš a to všechno tě dehydratuje. Výsledek? Klesá čilost, koncentrace, a únava trvá. Nejlepší je kopnout sklenici vody hned po ránu.

☀ NAJEZ SE, ALE ZDRAVĚ!
Sladké pečivo způsobí rychlý nástup energie, ale o to strmější pokles bdělosti brzy poté. Samotné cukry nevadí, ale dej si je například ve formě ovoce a cereálií. Tučná snídaně tě přiměje futrovat víc tuku i během dne.

VYPIJ POMERANČOVÝ DŽUS
Citrusy obsahují látky zvané flavonoidy, které působí antioxidačně, tudíž pro tvé tělo blahodárně. Zpomalují proces stárnutí, onemocnění mozku typu Alzheimerovy choroby, a udržují tě ve střehu. Zvítězily i v placebo testování.

POHYBUJ SE
„Paměťová“ část mozku hipokampus se aktivuje pohybem. Lidé s vyšší fyzickou aktivitou získali lepší školní výsledky, než lenoši. Tělo v pohybu povzbuzuje krevní oběh a žene více kyslíku v mozku. Prostě ti to lépe zapaluje.

NAKOPNI SE HUDBOU
Správné tóny dokáží nabudit vzrušení a zvýšit krevní tlak. V hlavě otevřeš pocity emocí a pohybu, což vytváří dopamin – hormon dobré nálady, který zalije tvé tělo pozitivismem. Tak si vytvoř speciální ranní set!

Tahle jediná věc tě ráno zaručeně dokáže vytáhnout z postele!

Zkus 5 + 1 TIP pro tvůj zdravý spánek a sladký relax

Detoxikační dieta, díky které své tělo přirozeně pročistíte

(foto: Shutterstock)

Články, které by tě mohly zajímat